Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.J. [ Beta ]

13. 03. 2024. 18:34 >> 18:34

PODRIVANJE DEJTONSKOG SPORAZUMA

SAD uvele sankcije trima osobama bliskim Dodiku

Sjedinjene Američke Države danas su uvele sankcije Branislavu Okuki, Jeleni Pajić Baštinac i Srebrenki Golić, zbog, kako je navedeno, podrivanja Dejtonskog sporazuma, Ustavnog suda BiH i institucije visokog predstavnika.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD (OFAC) saopštila je da su na američku "crnu listu" stavljene tri osobe koje su direktno učestvovale u organizaciji 9. januara kao Dana RS, uprkos tome što je Ustavni sud BiH osporio taj datum kao dan tog bh. entiteta.

"Sjedinjene Američke Države duboko su zabrinute zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, dvije ključne institucije koje su bile potrebne za mir i stabilnost u regiji", navedeno je u obrazloženju.

Sankcije su uvedene Branislavu Okuki, koji je, kako je istaknuto, bio blisko uključen u planiranje i obilježavanje Dana RS.

"On je prvobitno bio dio neformalne grupe uticajnih Dodikovih savjetnika koji su imali proruske simpatije, podržavali nezavisnost RS i fokusirali se na izradu planova za prenos vlasti sa institucija BiH na entitetske", naglašeno je u obrazloženju.

Dodik i Okuka, dodaje se, zajedno su radili na planiranju strategije za jednodnevno povlačenje zvaničnika bosanskih Srba iz institucija BiH.

"On je bio i glavni organizator protesta 'Granica postoji', koji su održani u jesen 2023. godine", stoji u obrazloženju.

Sankcionisana je i Jelena Pajić Baštinac, generalna sekretarka predsjednika RS, koja je bila dio organizacionog odbora proslave Dana RS i usko uključena u planiranje i izvođenje događaja.

"Ona je aktivno promovisala masovno prisustvo na obilježavanju Dana RS i javno odbacivala upozorenja visokog predstavnika", naveli su iz OFAC-a.

Treća na listi našla se Srebrenka Golić, dugogodišnja političarka i članica vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koja je trenutno predsjednica Vijeća naroda RS.

"Sastala se sa ostalim sankcionisanima kako bi uspostavila organizacioni odbor za Dan RS i usvojila je raspored događaja za proslavu 9. januara", navodi se u obrazloženju.

Ti pojedinci pomogli su Dodikova nastojanja da podriva Dejtonski mirovni sporazum i ovlašćenja Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika.

Iz Ministarstva finansija SAD su najavili da će nastaviti da "pozivaju na odgovornost one koji nastoje da poseju podjele zbog sopstvenih političkih ciljeva, a na štetu građana Bosne i Hercegovine".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније