Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J.

08. 03. 2024. 15:37 >> 15:37
Čitaj mi:

PORAST OBOLJELIH

Proglašena epidemija morbila u Banjaluci, 12 oboljelih

Epidemija morbila je proglašena u Banjaluci zbog porasta broja oboljelih, saopšteno je iz banjalučkog Doma zdravlja.

Iz ove zdravstvene ustanove je u petak, 8. marta navedeno da su registrovali 12 lica oboljelih od ove zarazne bolesti, te da je četvoro hospitalizovano.

Dom zdravlja je epidemiju prijavio Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

"Od navedenog broja, 11 lica je nevakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano protiv morbila vakcinom (MRP)", navode iz Doma zdravlja Banjaluka.

Podsjećaju da su male boginje ili morbili izuzetno zarazna virusna infekcija, protiv koje postoji efikasna vakcina, koja je obavezna za svu djecu do sedme godine, a daje se u dvije doze.

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja je s obzirom na prirodu bolesti i visoku zaraznost uzročnika izdala smjernice o preduzimanju neophodnih zaštitnih mjera u svrhu sprečavanja širenja.

Apeluju na građane da budu posebno oprezni i da se pridržavaju preventivnih mjera kako bi se suzbilo širenje ove zarazne bolesti.

Pozvali su Banjalučane da, ukoliko primijete simptome morbila, kao što su visoka temperatura, osip po koži, kašalj i curenje nosa, da se odmah jave nadležnim zdravstvenim institucijama.

Morbili su potencijalno smrtonosna bolest koja se prenosi kapljičnim putem, najviše pogađa djecu, a koja je vakcinacijom skoro potpuno iskorijenjena.

Vakcinacija djece protiv zaraznih bolesti predstavlja zakonsku obavezu u Bosni i Hercegovini, a za roditelje koji to izbjegavaju predviđene su i novčane kazne do 2.000 maraka (oko 1.000 eura).

Propisi, takođe, omogućavaju vrtićima i školama da pri upisu djece od roditelja traže ljekarska uvjerenja i potvrdu o primljenim vakcinama.

Za siguran kolektivni imunitet je potrebno da 95 odsto stanovništva bude vakcinisano.

Tokom januara u BiH je epidemija morbila proglašena u Tuzlanskom kantonu, a slučajevi su zabilježeni u Sarajevu i u Zeničko-dobojskom kantonu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније