Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.B. [ Danas ]

24. 02. 2024. 16:48 >> 17:03
2
Čitaj mi:

MAKEDONSKI ŠEF DIPLOMATIJE

Osmani: Rusija je danas najveća prijetnja bezbjednosti Evrope

Šef diplomatije Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je, nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Njujorku, da je Rusija danas najveća prijetnja bezbjednosti Evrope i Zapadnog Balkana.

Osmani se sastao sa Dmitrom Kulebom na marginama plenarnog sastanka 78. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku, da bi pružio podršku Ukrajini na dan dvogodišnjice od početka ruske agresije na tu zemlju.

„Veoma je važno da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, jer ako Rusija pobijedi u Ukrajini, onda smo mi sljedeći. Zato je važno da prdužimo sa podrškom, ali i da mi imamo stratešku predvidivost u našoj zemlji, kako bismo konačno rekli ‘ne’ Rusiji i ‘da’ integrativnim evropskim procesima na Zapadnom Balkanu i Republici Sjevernoj Makedoniji“, rekao je Osmani.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Kuleba je istakao da je Sjeverna Makedonija čvrsto stala iza Ukrajine tokom dvije godine agresijeizrazio zahvalnost građanima Sjeverne Makedonije, kao i ministru Osmaniju na njegovom liderstvu i podršci.

„Naša budućnost je zajednička, ta budućnost je Evropska unija, koja ujedno predstavlja budućnost mira i prosperiteta“, rekao je Kuleba na sastanku sa šefom diplomatije Sjeverne Makedonije.

Osmani je u sjedištu UN govorio i na brifingu za Ukrajinu u Savjetu bezbjednosti, gdje se obratio veliki broj ministara inostranih poslova i drugih visokih zvaničnika.

On je pozvao Rusiju da „prekine besmisleni rat i povuče svoje trupe sa suverene teritorije Ukrajine“.

Prema riječima Osmanija, to jedini način da se obnovi mir i stvore uslovi za dalje diplomatsko angažovanje za pravedno i održivo rješenje, u skladu sa međunarodnim pravom i punim poštovanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

„Ruska agresija na Ukrajinu krši Povelju UN koja podržava naš miran suživot i globalnu bezbjednost. Tokom ove dvije godine narod Ukrajine pokazao otpornost i izuzetnu hrabrost u borbi za svoju slobodu i nezavisnost. Sjeverna Makedonija nastaviće da stoji uz Ukrajinu i njen narod, sa nadom da će razum pobijediti i da će se život uskoro vratiti u normalu“, zaključio je on. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније