Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ R.B. ]

17. 02. 2024. 10:56 >> 10:56
1

16 GODINA NEZAVISNOSTI

Kurti: Kosovo je prava parlamentarna republika

Kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio danas u Prištini da Kosovo predstavlja "pravu parlamentarnu republiku" i da počiva na demokratskim principima.

"Na osnovu političke volje svog naroda, Kosovo je nezavisna i suverena, demokratska i nedjeljiva država. Kao na dan kada je proglašena, prije šesnaest godina, tako je i danas, i svaki dan poslije toga, Republika Kosovo bila, jeste i biće dom svih njenih građana bez razlike", kazao je Kurti na svečanoj sjednici Vlade Kosova povodom 16 godina od proglašavanja nezavisnosti.

On je kazao da je Kosovo "preživjelo genocid" s kraju 20. vijeka i poslije rata obnovilo svoje domove uz podršku međunarodnih partnera i saveznika.

Po njegovim riječima, Kosovo je država koja njeguje demokratske vrijednosti, poštuje ljudska prava svih manjina, a socijalna pravda i solidarnost su u srži svakog političkog i društvenog kursa.

Ocijenio je da su za 16 godina postignuti pozitivni rezultati kada je reč o unutrašnjim reformama, po pitanju vladavine prava i na ekonomskom i socijalnom planu, a da je uspješna i vizna liberalizacija.

"Ovo potvrđuje da Kosovo čini prave korake na pravom putu ka svojoj evropskoj budućnosti. Zahvalni smo svima koji su doprinijeli našoj oslobodilačkoj borbi i procesu osamostaljivanja. Posebno hvala našim međunarodnim partnerima i saveznicima na našem zajedničkom putu konsolidacije države i međunarodnog subjektiviteta", naveo je Kurti.

Zvaničnici Kosova su poslije sjednice položili cvijeće na spomenik nestalih, na grobove bivšeg predsjednika Ibrahima Rugove i Adema Demačija, a zatim u selu Prekaze položili cvijeće na grob Adema Jašarija, prvog komandanta bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

U Prištini se organizuje program na glavnom trgu, dok se slični programi organizuju u najvećem broju opština, u kojima će biti održane svečane sjednice skupština opština i polaganje vijenaca na spomenika poginulih boraca bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, a Srbija tu odluku ne priznaje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније