Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 03. 2013. 20:40 >> 20:35
2

SRBIJA

Dačić odbio plan Brisela za sjever Kosova

Premijer Srbije Ivica Dačić pred sastanak državnog vrha, u ponedeljak u Briselu, u intervjuu za „Blic“ kaže da od tih razgovora pa do 20. marta, kada je zakazana nova runda pregovora, ne očekuje da bilo ko na bilo koga vrši pritisak, već da bude jasnije da li je moguće pronaći rješenje za sjever Kosova.

Da li vam je u Briselu ponuđeno da potpišete papir s ponuđenim rješenjem za sjever Kosova?

"Na pretprošlom sastanku postojao je prijedlog da se dogovore neki opšti principi i da to parafiramo. Ti principi nijesu predviđali izvršnu vlast za Srbe na sjeveru. Nijesam htio da potpišem. Može da mi nudi bilo ko bilo šta, ali nikada neću potpisati ništa što nije dobro za Srbiju i što ne obezbjeđuje funkcionisanje i opstanak srpske zajednice na Kosovu. Dakle, odbio sam da parafiram".

Koliko je realno da bude prihvaćen prijedlog Srbije po kojem zajednica srpskih opština treba da ima izvršnu vlast?

"Ukoliko neće da prihvate taj prijedlog, ni mi ne možemo da prihvatimo ništa ispod toga. U tom slučaju, jasno ćemo poručiti da ćemo ispunjavati deset zahtjeva EU iz decembra. U njima zajednica nije ni pomenuta. Naš prijedlog zajednice srpskih opština je model kojim bi se riješila sva otvorena pitanja, pa i iz decembarskih uslova, a prvenstveno paralelizam institucija na kome EU insistira. Međutim, dijalog ne znači da se od nas traži da prihvatimo kosovski ustav. Na to ne mogu da pristanem jer u tom slučaju srpskoj zajednici ne ostaju nikakve ingerencije. Dobijaju kozmetička rješenja čija je primjena u praksi ne samo nedovoljna za funkcionisanje već su i neodrživa na terenu. Priština ima podršku SAD da sve što nude temelje na svojim zakonima. U redu, ali zašto onda uopšte vodimo pregovore i zašto Srbija učestvuje u tome. Onda neka sjednu sa Srbima sa KiM i rješavaju pitanje zakona. Ali ako hoće sa nama, onda je to poseban politički dogovor, a ne da se pregovori vode u pravcu da mi natjeramo Srbe sa Kosova da prihvate ono što piše u tamošnjim zakonima. To nije konstruktivan pristup pregovorima i ne vodi nigdje".

Očekujete li da će se na Prištinu izvršiti pritisak?

"Državni vrh ide na razgovore u Brisel, najjednostavnije objašnjeno, da čujemo da li je moguće naći održivo rešenje. Ne očekujemo da bilo ko vrši pritisak na bilo koga, iako smo, što moram da priznam, navikli da pritiskaju samo Srbiju. Međutim, ne očekujem isto tako ni da se igraju igre jer ja u Briselu nisam tražio nemoguće, niti su u platformi Beograda neodržive stvari.....", rekao je Dačić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније