Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

11. 05. 2014. 20:50 >> 20:52

"POLITIKA"

Dinkić ide u menadžere

Bivši ministar u Vladi Srbije Mlađan Dinkić, koji je na raznim funkcijama skoro 10 godina vodio ekonomiju te zemlje, povukao se iz politike i nastaviće karijeru u privatnom biznisu.

Prema pisanju medija, ubuduće će biti direktor jedne inostrane kompanije koja se bavi finansijskim konsaltingom na prostoru bivše SFRJ. Drugi idu korak dalje pa navode da će bivši lider URS-a započeti angažman u kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja će biti uključena i u projekat „Beograd na vodi”, piše "Politika".

Kud god da ode jedno je sigurno – odskočna daska za novo uhljebljenje bila mu je funkcija ministra ekonomije. 

Na optužbe o umiješanosti u neke od afera, poput one o Nacionalnoj štedionici, koja je opet aktuelna, i navodnoj proviziji od 50.000 eura (kako je pred izbore 2008. godine navodila Srpska radikalna stranka), širom je otvorio vrata svoga doma želeći da uvjeri javnost na početku političke kampanje – da ne živi luksuzno. Priznao je da nije siromašan, već da živi pristojno i da pripada srednjoj klasi. 

Mlađan Dinkić i njegova supruga Tanja dočekali su novinare u svom stanu od 68 kvadrata, koji su, kako kažu, kupili na kredit 1991. godine. U neformalnoj atmosferi uz kaficu im je pokazao sve papire o plaćenim obavezama, izvinjavajući se što u kući ima samo devet šoljica za kafu. Pohvalio se i „pežoom 206” starim osam godina, garažom od 16 kvadrata i ušteđevinom od 68.000 eura. 

Kao jedan od političara s najvećom ušteđevinom (poslije 5. oktobra kada je tek zavladala moda otkrivanja imetka, političari su mahom tvrdili da imaju u banci oko 30.000 maraka), on je objasnio da je veliki dio novca koji ima na računu, 15.000 eura, dobio kao obeštećenje od lista „Kurir”. Dinkić je ušteđevinu stekao od honorara za knjigu „Ekonomija destrukcije”, pružanja konsultantskih usluga, predavanja... 

"Koštunica nije ni za milimetar pošteniji od mene. Gotovo da je ušlo i u žargon to da sam lopov i zato sam vas ugostio, da vidite gdje i kako živim", rekao je tada Dinkić novinarima, ubjeđujući ih da je sav svoj imetak stekao pošteno i da nema tajnih računa u inostranstvu, još jednom pozivajući političke rivale da objelodane imovinu. 

Ipak, dvije godine kasnije, za 353.000 eura je kupio novi stan na Novom Beogradu od 150 kvadrata, u kom ima i studio za snimanje muzike. 

"U novom domu imaću i posebnu muzičku sobu sa zvučnom izolacijom kako ne bih smetao komšijama. To je mjesto o kome sam odavno maštao, posebna soba u kojoj ću moći da slušam i pravim muziku. U toj sobi će biti moje tri gitare, klavijatura, kompjuter i pijanino, koji sam do sada držao kod prijatelja, jer u starom stanu nisam imao mjesta", objasnio je tada Dinkić razloge kupovine većeg stana. 

U pismu jednom tabloidu potanko je objasnio kako je stekao novi stan. Za 144.000 eura prodao svoj stari stan (129.000 za stan i 15.000 eura za garažu). On i supruga su podigli kredit od 150.000 eura i na to dodali 42.000 eura, koliko je Dinkić dobio od „osam izvršnih presuda zbog kleveta u jednom dnevnom listu”. Konačno, ostatak od 17.500 eura Dinkić i njegova supruga su platili od ušteđevine.

(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније