Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ Anadolija ]

22. 01. 2024. 18:20 >> 18:57

USVOJENA DEKLARACIJA

Šest milijardi za Zapadni Balkan, ako bude reforme i međusobne saradnje

Lideri zemalja Zapadnog Balkana sa evropskim i američkim diplomatama u Skoplju usvojili su deklaraciju o Planu rasta regiona pod pokroviteljstvom Evropske unije, koji treba biti sproveden do 2027. godine. Sprovođenje plana, čija vrijednost iznosi šest milijardi eura, uslovljeno je ispunjavanjem reformi i međusobnom saradnjom zemalja regije.

Nakon usvajanja deklaracije na samitu "Zapadni Balkan i Evropska unija" premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski održao je zajedničku konferenciju za novinare sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejsmom O'Brajanom.

Kovačevski i O'Brajan saopštili su zajednička očekivanja za doprinos plana ubrzanoj integraciji Sjeverne Makedonije i zemalja regiona u Evropsku uniju (EU).

Kovačevski je rekao da je plan Evropske komisije prepoznat kao odlična prilika za ulazak na zajedničko evropsko tržište, kao i kao sredstvo za ubrzani napredak u procesu pridruživanja i izuzetno važan za ekonomski razvoj zemalja regiona.

"Plan rasta je do sada najozbiljnija politička potvrda iz EU-a da imaju konkretan plan za efikasnu evropsku integraciju Zapadnog Balkana. Realizacijom plana, koji zavisi i od EU-a, ali prije svega od nas, zemlje Zapadnog Balkana moraju udvostručiti bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, odnosno sa prosjeka od 6.000 eura po stanovniku u regionu, na prosječnih 12.000 eura po glavi stanovnika u narednih deset godina", rekao je Kovačevski.

Naglasio je kako je važno da građani čuju da postoji konkretan plan za jačanje privrede i poboljšanje životnog standarda.

"Danas smo na sastanku usvojili zajedničku izjavu, kojom se mi, kao lideri Zapadnog Balkana, obavezujemo na razvoj naših zemalja po evropskim standardima. U zajedničkoj izjavi istakli smo veliki značaj saradnje svih nas u regionu, kao strateškog saveza zemalja Zapadnog Balkana, za postizanje našeg pojedinačnog cilja, a ujedno i zajedničkog cilja - članstvo u EU", rekao je Kovačevski.

O'Brajan je rekao da je "ovo bio veoma interesantan i uzbudljiv sastanak", dodajući da je inicijativa drugačija od onih koje su ranije viđene u regionu.

"Dakle, u ovom programu, u zamjenu za neke reforme, zemlje će imati pristup jedinstvenom evropskom tržištu, a kako je rekao premijer, to je veoma bogato tržište potrošača i biznisa koji čekaju da sarađuju sa građanima ovoj regiji. To je velika prednost koja dolazi uskoro", rekao je O'Brajan.

Naglasio je da su na sastanku razgovarali o dvije praktične ideje, a to su smanjenje naknada za transfer novca iz EU-a na Zapadni Balkan i proširenje "zelenih linija" kako bi se olakšao promet robe. Kako je kazao, u ovom procesu svaka država odgovorna je za svoje reforme.

"Kao SAD, mislimo da je u našem interesu da izađemo u susret interesima građana Zapadnog Balkana i vidimo kako vlade pristupaju integraciji u Evropi", dodao je američki zvaničnik.

Pored premijera Kovačevskog i američkog predstavnika O'Brajana, samitu su prisustvovali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, premijer Kosova Albin Kurti, premijer Crne Gore Milojko Spajić, kao i generalni direktor za susjedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Jan Koopman.

Na sastanku je putem video linka učestvovala i predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, dok su prisutni bili i predstavnici brojnih međunarodnih organizacija i institucija, među kojima i predstavnici Svjetske banke i Evropske investicione banke.

Evropska komisija je u novembru 2023. usvojila novi Plan rasta za Zapadni Balkan s ciljem donošenja nekih od koristi članstva regionu prije pristupanja, jačanja ekonomskog rasta i ubrzavanja prijeko potrebnog socioekonomskog približavanja. Cilj je omogućiti partnerskim zemljama da intenziviraju reforme i ulaganja kako bi značajno ubrzali proces proširenja i rasta svojih ekonomija.

U tu svrhu je predložen novi Instrument za reforme i rast za Zapadni Balkan vrijedan šest milijardi eura za period od 2024-2027. Isplate će se vršiti tek kad se sprovedu dogovorene reforme.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније