Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

20. 11. 2023. 12:54 >> 12:54
1

STOLTENBERG PODRŽAO ŠMITA

"NATO neće dozvoliti bezbjednosni vakuum u BiH"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg podržao je danas visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijana Šmita, rekavši da je zadovoljan što je Savjet bezbjednosti produžio misiju EUFOR u BiH, ističući da NATO "ne može i neće dozvoliti bezbjednosni vakum u BiH".

"NATO ima istoriju prisutnosti u BiH i istoriju saradnje sa Kancelarijom visokog predstavnika (OHR). Svaki pokušaj da se potkopa vaša pozicija vodi BiH nazad, a ne naprijed", kazao je Stoltenberg poslije sastanka sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom.

Zahvalio se Šmitu za "njegov važan rad u BiH i predanost stabilnosti regije".

"Mi podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Želimo da vidimo mirnu državu u srcu stabilnog regiona", kazao je Stoltenberg.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit je rekao da je posjeta generalnog sekretara NATO izuzetno važna.

"Saradnja između dejtonskih institucija, NATO i svih onih koji čuvaju bezbjednost u BiH je značajna. Moramo ponovo izgraditi povjerenje u pravnu državu. To je naš zajednički posao, kao i domaćih političara. Radimo na tome i treba nam podrška EU i NATO", naglasio je Šmit.

Generalni sekretar NATO, koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti BiH danas se sastao i sa delegacijom Savjeta ministara BiH, a sinoć je održao radnu večeru sa članovima Predsjedništva BiH.

Planirano je da posjeti i NATO bazu u Butmiru.

Stoltenberg će iz BiH otputovati na Kosovo, a potom će posjetiti i Srbiju i Sjevernu Makedoniju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније