Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Б. [ Beta ]

31. 08. 2023. 20:08 >> 20:10
1

BIVŠI ČELNIK SDB-A SRBIJE

Simatović pušten iz Haga na privremenu slobodu

Nekadašnji čelnik Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Franko Simatović koji je u Hagu pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Hrvatskoj i BiH, pušten je na privremenu slobodu iz zdravstvenih razloga, objavile su danas beogradske "Večernje novosti".

Simatović će doći u Srbiju pošto je pušten na privremenu slobodu, jer u zatvorskim uslovima ne može da prima neophodnu terapiju, navodi list.

Tribunal u Hagu je 31. maja, poslije dugogodišnjeg procesa, pravosnažno osudio Simatovića i Jovicu Stanišića, takođe bivšeg čelnika SDB Srbije, na po 15 godina zatvora, kao učesnike u udruženom zločinačkom poduhvatu progona Muslimana i Hrvata iz BiH i Hrvatske, 1992-95. godine.

Sud je time za po tri godine povećao prvostepene kazne od 12 godina zatvora koje je Stanišiću i Simatoviću izrekao u junu 2021. zbog pomaganja i podržavanje zločina "Crvenih beretki" u Bosanskom Šamcu 1992. godine.

Žalbeno vijeće je Stanišića i Simatovića proglasilo krivim za zločine Crvenih beretki, Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana i Škorpiona u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Bosanskom Šamcu, Sanskom Mostu, Trnovu i Dalju.

Simatović i Stanišić su tokom suđenja više puta puštani na privremenu slobodu. Simatović je u zatvoru proveo više od osam godina, a Stanišić više od sedam.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније