Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Radio Slobodna Evropa ]

29. 08. 2023. 17:37 >> 17:46

TORTURA ILI NEPRAVDA?

Ibrahimovićeva borba za prava: Pet policajaca me je tuklo u ćeliji

Verbalni sukob sa ženom u Gračanici na Kosovu 19. avgusta doveo je do toga da je Burhan Ibrahimović, pripadnik romske zajednice koji već tri godine živi u Prištini, završio, kako kaže, u lisicama Policije Kosova.

On kaže da su ga četvorica policajaca, nakon hapšenja u kući njegovih roditelja u Gračanici i slanja u policijsku stanicu u ovoj opštini, desetak kilometara udaljenoj od Prištine, "mnogo pretukli" u prostorijama ove stanice i to dok je imao lisice na rukama.

Pokret za prava Roma "Opre Roma Kosovo" reagovao je danas na ovaj slučaj protestom u Gračanici.

Desetine ljudi okupile su se u cilju, kako je rečeno, podizanja svijesti građana Kosova i institucija države u cilju sprečavanja kršenja ljudskih prava.

Ibrahimović je ranije živio u Holandiji i Belgiji, a već tri godine adresa mu je prištinsko naselje Arberia.

Ibrahimović je Radiju Slobodna Evropa ispričao epilog nemilog događaja: bio je u baru i družio se sa drugovima. Verbalni sukob sa, kako je opisao, starijom ženom, počeo je zbog toaleta.

Jedan od Ibrahimovićevih drugova je otišao do toaleta, ali kako je bio zauzet, odlučio je da urinira nekoliko koraka dalje.

Kako priča Ibrahimović, žena je zbog toga počela da ga vrijeđa. Prvo se nisu obazirali na uvrede, ali ona nije prestajala da viče i vrijeđa.

Ibrahimović joj je nakon toga uputio pogrdne riječi, dok je sa drugovima izlazio iz bara u kojem su pili.

Ubrzo su se četiri policajca našla pred vratima kuće njegovih roditelja u Gračanici, gdje je on otišao nešto posle ponoći. Policija mu je stavila lisice i sprovela u stanicu u Gračanici.

Ibrahimović je osporio krivicu, tražeći od policijskih službenika činjenice o razlogu njegovog privođenja. Upozorio ih je da će angažovati advokata.

Nakon razgovora, policija ga je smjestila u drugu prostoriju, gdje je, kako kaže, počelo nasilje nad njim.

"Jedan policajac me je udario pesnicom u leđa, a dok me je drugi držao. Još jedan me je četiri puta udario glavom o sto. Od toga mi je oko pocrnilo, a zadobio sam i povrede leđa. Bilo je četiri-pet policajaca, nisam siguran. Moja žena je bila tamo u policijskoj stanici i može svjedočiti o bilo čemu. Jako su me pretukli i vratili u ćeliju", navodi Ibrahimović.

Policija ga je pustila posle nekoliko sati, a nakon toga mu je ukazana ljekarska pomoć.

U izvještaju Policije Kosova od 20. avgusta se navodi da je "zbog narušavanja javnog reda i mira" u Gračanici, jedinica policije "privela u policijsku stanicu osumnjičenog Kosovara, koji je bio pijan".

Prema ovom izvještaju, on je "prijetio dvojici policajaca".

U policiji ističu da je, uz konsultacije sa tužiocem i nakon razgovora, osumnjičeni kasnije pušten na slobodu.

Sa druge strane, Ibrahimović kaže da nije bio toliko pijan da bi prijetio ili napao policiju.

Štaviše, prema njegovim riječima, tako nešto je bilo nemoguće, jer je imao lisice na rukama.

On potvrđuje da je slučaj već prijavio Inspektoratu Policije Kosova.

"Ne želim da bilo koja druga osoba, bilo koje nacionalnosti, doživi ono što sam ja doživio. Danas me je kontaktirao policajac koji govori njemački iz Hajvalije (naselje u predgrađu Prištin) iz Inspektorata Policije Kosova i on će pogledati sve vidio snimke i druge dokaze. Danas ili sjutra ću dati svoj iskaz", kazao je Ibrahimović. 

Inspektorat Policije Kosova je za Radio Slobodna Evropa potvrdio da je primio pritužbu Ibrahimovića i da je slučaj "u fazi preliminarne istrage".

"Ostale radnje biće preduzete u zavisnosti od onoga što pokaže istraga i u skladu sa zakonskim ovlašćenjima Inspektorata", kaže se u saopštenju ove inspekcije.

Institucija Narodnog advokata u izjavi Radiju Slobodna Evropa kaže da nema pritužbi na predmetni slučaj.

"Međutim, u načelu, sa stanovišta ljudskih prava i sloboda, vršenje nasilja od strane policijskih službenika nad osobom sa lisicama na rukama i u prostorijama namenjenim za zadržavanje uhapšenih, je kršenje zakonskih garancija", navodi se u saopštenju.

Prema riječima komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava, "sve policijske akcije moraju poštovati principe zakona, neophodnosti, nediskriminacije, proporcionalnosti i humanosti".

Institucije zabrinute zbog položaja Roma na Kosovu

Podsjetimo, na osnovu popisa stanovništva iz 2011. godine, Romi čine oko 0,5 odsto ukupnog broja građana na Kosovu.

U izvještaju objavljenom 2022. godine, međunarodna organizacija za ljudska prava "Human Rights Watch" je izrazila zabrinutost zbog položaja zajednica Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu.

Prema izvještaju, diskriminacija protiv njih "ostaje problem".

Vlada Kosova je prošlog septembra predstavila Strategiju za unapređenje prava zajednice Roma i Aškalija, kao i Akcioni plan do 2024. godine.

Strategija predviđa rješavanje problema nezaposlenosti i siromaštva među pripadnicima romske i aškalijske zajednice, povećanje broja obrazovanih ljudi, eliminisanje diskriminacije i etničkih podjela, kao i pristup zdravstvenoj zaštiti.

Za njegovo sprovođenje Vlada Kosova je izdvojila oko 20 miliona eura, dok je oko dva miliona na raspolaganju od strane donatora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније