Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Бета [ R.B. ]

30. 06. 2023. 17:30 >> 18:09

BIVŠI PREMIJER

Gruevski osumnjičen za pranje novca kroz Skoplje 2014.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Sjeverne Makedonije objavilo je danas da je bivši premijer Nikola Gruevski prvoosumnjičeni u istrazi za pranje novca kroz spomenike u kotroverznom projektu "Skoplje 2014".

Osim Gruevskog, koji se nalazi u bjekstvu u političkom azilu u Mađarskoj, osumnjičeni u istrazi nazvanoj "Feniks" su ministar finasija u njegovoj vladi Zoran Stavreski, ministarka kulture Elizabeta Kančevska-Mileska i tadašnji gradonačelnik skopske opštine Centar, na čijoj teroriji je najvećim dijelom realizovan građevinski projekat "Skoplje 2014".

"U ovom predmetu se vodi istražni postupak protiv 15 fizičkih i sedam pravnih lica, među kojima je, osim državljana Makedonije, i jedan državljanin Italije i tri italijanska pravna lica, zbog osnovane sumnje da su izvršena krivična djela – zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja, pranje novca i druge imovinske koristi stečene krivičnim dijelom", rekao je tužilac Ljubomir Lape, koji vodi ovaj slučaj.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da su Gruevski i drugi osumnjičeni funkcioneri "pod plaštom istorijskog i državotvornog značaja ličnosti kojima se podižu spomenici krenuli u realizaciju projekta u javnosti poznatog kao Skoplje 2014. za koji zapravo ne postoji pisani dokument, odluka, projekat ili program nadležnog državnog organa".

Lape je precizirao da su nezakonitim odlukama koje su predlagali prvoosumnjičeni Gruevski i drugoosumnjičeni Stavreski, preko ministrstva kulture prebacivane pare iz budžeta u opštinu Centar, gdje su sprovođene nezakonite javne nabavke za izgradnju spomenika istorijski značajnim ličnostima za državu, za koje je nadležno Sobranje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније