Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

05. 03. 2014. 10:54 >> 10:55
5

PRIŠTINSKI MEDIJI

Vojska Kosova operacionalna 2019.

Oružane snage Kosova (OSK) postaće potpuno operacionalne 2019. godine, piše danas prištinski dnevnik Koha ditore.

 

Poslije jučerašnje odluke Vlade Kosova o pretvaranju Bezbjednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova, prvi sljedeći korak su ustavne promjene kojima će se mandat i zadaci tih snaga i ustavno pravno regulisati, prenosi B92.

Taj dio posla počinje odmah i očekuje se da se okonča do 2016. Sem zakonskih i ustavnih promjena, u tom periodu će biti izvršena reorganizacija BSK u skladu s novim zakonima, izrada vojne doktrine, uspostavljanje infrastrukture i početak obučavanja za nove zadatke i ovlašćenja. 

U drugoj fazi do 2019. godine očekuje se podizanje kapaciteta komandovanja, kontrole i snabdijevanje naoružanjem i drugom opremom koja je identifikovana u prethodnoj i ovoj fazi. 

U trećoj fazi će se kompletirati ljudstvo i oprema OSK, obuka i dostizanje punih operacionalnih kapaciteta. Za funkcionisanje OSK iz budžeta treba godišnje obezbijediti 65 miliona eura, u odnosu na 42 miliona koliko je sada budžet BSK. 

Ministar BSK Agim Čeku je juče na sjednici vlade zatražio da se donese odluka o formiranju posebnog fakulteta pri javnom univerzitetu na kojem će se vršiti obučavanje komandnog kadra. 

Vlada Kosova je na jućerašnjoj sjednici odlućila da se Bezbjednosne snage Kosova pretvore u Oružane snage Kosova. Takođe je odućeno da se Ministastvo BSK pretvori u Ministarstvco OSK. Premijer Kosova Hašim Tači je juće rekao da će jedan od zadataka Oružanih snaga biti očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova i istakao da će OSK imati 5.000 aktivnih i 3.000 rezervnih pripadnika. 

Prema njegovim riječima, transformacija BSK u Oružane snage je izvršena u korist svih građana Kosova, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost. 

Tači je podsjetio da je prethodnih dana na sastanku Savjeta za bezbjednost Kosova prithvaćena analiza strateškog sagledavanja sektora bezbjednosti na Kosovu i da su tom prilikom identifikovane realne potrebe Kosova i njenih građana, kao i kapaciteti svih institucija u oblasti bezbjednosti.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније