Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 01. 2014. 18:50 >> 18:50
2

ČEKA OPTUŽNICU

Najstroži režim za Josipa Perkovića

Zbog težine djela za koje je okrivljen, bivšem funkcioneru jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipu Perkoviću određen je najstroži režim pritvora u Nirnbergu. Njegov glavni branilac Ante Nobilo pokušava da dobije potrebna odobrenja da posjeti svog klijenta.

Bivši funckioner jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković u najstrožem režima pritvora u Nirnbergu čeka optužnicu njemačkog pravosuđa za umiješanost u ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, 1983. godine nedaleko od Minhena.

 

 

Najstroži zatvorski režim za Perkovića je tražilo tužilaštvo koje ga tereti sa teško krivično djelo pomaganja u teškom ubistvu.

Perkovićev njemački branitelj Peter Vagner potvrdio je da sada pokušava da dobije potrebna odobrenja kako bi njegovog hrvatski kolega Ante Nobilo mogao da posjeti klijenta.

"Gospodin Nobilo želi da posjeti Perkovića, ali to nije baš jednostavno. Za to moramo da dobijemo dozvolu nadležnog istražnog sudije Saveznog vrhovnog suda koja tom zahtjevu može, ali i ne mora da udovolji. Gospodinu Perkoviću određen je vrlo strog istražni zatvor. Osnove za određivanje istražnog zatvora su opasnost od bijega i težina krivičnog djela za koje ga terete - pomaganje u teškom ubistvu", rekao je Vagner za zagrebački Jutarnji list.

Perković je u pritvoru pod posebno strogim režimom jer se, kako navodi, očito smatra da je on centralna figura u cijeloj priči o ubistvima sa kojima se povezuje jugoslovenska tajna služba.

Objasnio da je taj strogi režim znači da svaka posjeta Perkoviću mora bit pod nadzorom.

"Razgovor se obavezno vodi preko stakla, na njemačkom jeziku i u prisutnosti službenika Zemaljskog kriminalističkog biroa. Ako bi, na primjer Perkovića posjetio neki član njegove porodice, mora biti prisutan prevodilac koji bi policijskom službeniku prevodio njihovu koverzaciju", naveo je Vagner.

Advokat Vagner podsjeća i da je Perković juče prebačen iz zatvora u Minhenu u Nirnberg jer u ovom prvom ima previše zatvorenika porijeklom iz Hrvatske i drugih zemalja sa područja bivše Jugoslavije.

Vagner je precizirao da Perković kod sebe imao samo lične stvari i ljekove, a da gardarobu mogu da mu donose članovi porodice. Ipak, dodao je, pritvorenik se sam mora birnuti za pranje, što je problem, pogotovo ako porodica nije u blizini pritvora.

"A unutra vam se nudi zatvorska gardaroba, plave, malo grublje pantalone, bijela majica, plava košlja i tako dalje", ispriričao je Vagner.

Kako je tužilaštvo dalo da se nasluti da će optužnica protiv Perkovića biti brzo podignuta, Vagner kaže da očekuje da će biti najkasnije do ljeta.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније