Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

31. 12. 2013. 16:50 >> 16:51
17

KOTOR VAROŠ

BiH:Optužnice za ratne zločine

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv sedam bivših pripadnika vojske i policije bosanskih Srba, koji se terete za ratne zločine u opštini Kotor Varoš.

 

 

Optužnica je podignuta na osnovu istrage koju je ranije sprovelo tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a predmet je zatim ustupljen bosansko-hercegovačkom pravosuđu.

Za ratne zločine optuženi su Savo Tepić (56), Dragoslav Bojić (69), Duško Vujičić (42), Duško Maksimović (53), Radojko Keverović (54), Rade Škorić (67) i Ilija Krušić (41).

U optužnici je navedeno da su optuženi od maja pa do kraja 1992. godine kao pripadnici vojske Republike Srpske u opštini Kotor-Varoš učestvovali u napadu usmjerenom protiv civilnog stanovništva hrvatske i bošnjačke nacionalnosti. Optuženi su za ubistva, zatvaranja, mučenja, prisilne nestanke osoba, što su krivična djela koja se tretiraju kao zločini protiv čovječnosti.

Kako se navodi, optuženi su upadali u kuće civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti odakle su odveli više od stotinu osoba, zlostavljali ih i tjerali na prisilni rad. Pritom su ubili najmanje 10 zarobljenika, a tijela nekih žrtava ni do danas nijesu pronađena.

 

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније