Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

27. 04. 2022. 17:48 >> 17:49

OSMANI VARHEJIJU

"Region sve umorniji od čekanja"

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da je Zapadni Balkan "sve umorniji od čekanja" i da je vrijeme je da Evropska unija (EU) pruži ruku zemljama regiona i pokaže da je njihova budućnost evropska.

Osmani je to rekao na susretu sa komesarom EU za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varhejijem, koji je u radnoj posjeti Skoplju, gdje je doputovao iz Sofije.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije, u fokusu razgovora bio je evropski dosije Sjeverne Makedonije pred junski Savjet EU i nastojanja da se prevaziđu razlike Sofije i Skoplja i deblokira makedonski evropski put.

Sagovornici su se, dodaje se, saglasili da nove geopolitičke okolnosti zahtijevaju reafirmaciju politike proširenja kao geostrateškog ulaganja u mir, stabilnost, bezbjednost i ekonomski prosperitet cijelog evropskog kontinenta.

"Sjeverna Makedonija je do sada pokazala izuzetan nivo posvećenosti napretku zemlje na putu ka Evropskoj uniji. Pored toga, postigli smo stoprocentni nivo usklađenosti sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom Unije. Vrijeme je da EU pruži ruku zemljama Zapadnog Balkana i da jasno pokaže da je budućnost regiona evropska. Region je sve umorniji od čekanja, što šteti kredibilitetu EU", rekao je Osmani.

Komesar EU za proširenje i susjedsku politiku je juče u Sofiji učestovao na skupu na kojem je bugarska ministarka spoljnih poslova Teodora Genčevska ponovila da je uslov da Sjeverna Makedonija započne pregovore da prije toga u Ustav uvede Bugare kao nacionalnu zajednicu.

Sofija je u decembru 2020. blokirala početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije sa EU, insistirajući da Skoplje prvo ispuni uslove iz Ugovora o dobrosusjedstvu sa Bugarskom i da prizna bugarske korejne makedonske nacije i jezika.

Prošle godine je zahtijeve preformulisala u dokument "Pet plus jedan", zatraživši "prestanak govora mržnje prema Bugarskoj i izvrtanja istorijskih činjenica u udžbenicima i drugdje, prestanak diskriminacije građana koji se izjašnjavaju kao Bugari i njihovo uvođenje u Ustav, nemješanje Skoplja u unutrašnje stvari Bugarske i manjinska prava".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније