Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J.

23. 12. 2021. 12:34 >> 12:35

SJEVERNA MAKEDONIJA

Sobranje konstatovalo ostavku Zaeva

Predsjednik parlamenta Sjeverne Makedonije Talat Džaferi danas je kostatovao ostavku premijera Zorana Zaeva.

Džaferi je poslanicima objasnio da ostavkom premijera prestaje mandat cijeloj vladi, ali da ona produžava tehnički da radi do izbora nove.

Premijer Zaev nije prisutvovao sjednici, a u obrazloženju ostavke, koju je juče dostavio Sobranju, objasnio je da je tu "odluku preuzeo kao logičan korak koji proizlazi iz ishoda lokalnih izbora i kao izraz preuzete odgovrnosti za (loš) izborni rezultat" (vladajuće SDSM).

Prema njegovim riječima, rezultati posljednjih izbora održanih u oktobru, "iako su bili lokalni, imaju za politički trenutak u kojem se nalazi zemlja, nacionalnu i političku težinu".

"U ovakvim uslovima za mene lično i kao premijera, zbog politika u koje vjerujem, zbog demokratskih i evropskih vrijednosti u koje vjerujem, politički neodgovorno i neopravdano bi bilo da pred mojim narodom i mojom zemljom lično produžim da vodim vladu na evroatlantskom putu", napisao je Zaev u ostavci.

Istakao je da smatra da će drugi premijer iz redova SDSM to moći da ostvari na bolji način i s uspjehom za građane i za državu.

Većina, oko SDSM i DUI, koja ima 64 poslanika u parlamentu sa 120 mjesta, sada će od predsjednika Sjeverne Makdonije Steva Pendarovskog zatražiti novi madat za formiranje vlade. Kako je ranije najavio Zaev, mandatar će biti njegov nasljednik na čelu SDSM Dimitar Kovačevski.

Prema Ustavu, Pendarovski je dužan da u roku od 10 dana povjeri mandat partiji, odnosno partijama kojim imaju većinu u Sobranju. Mandatar ima rok od 20 dana da Sobranju podnese program rada i sastav vlade.

Zaev je krajem oktobra, u izbornoj noći drugog kruga lokalnih izbora, kada je postalo jasno da je SDSM poražen od suparničke konzervativne stranke VMRO- DPMNE, javno objavio da podnosi ostavke na funkcije predsjednika svoje, ljevičarske stranke i premijera Sjeverne Makednije.

Ostavku na mjesto lidera stranke ozvaničio je 26. novembra pred najvišim organima SDSM.

Na mjesto predsjednika SDSM Zaev je izabran 2013, prvu vladu je formirao 31. maja 2017, a drugu 30. avgusta 2020.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније