Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

22. 02. 2021. 16:25 >> 16:25
2

PROTEST ZBOG ZAKONA

U Solunu uhapšeno preko 30 studenata

Više od 30 studenata uhapšeno je danas u Solunu na protestima protiv nedavno donijetog zakona kojim se policijsko obezbjeđenje uvodi na univerzitete u Grčkoj.

Demonstranti koji su okupirali Rektorat Univerziteta u Solunu sukobili su se s policijom koja je, po novom zakonu, ušla u zgradu i rastjerala ih.

Prisustvo policije na univerzitetima koji su tradicionalno liberalni i veoma politizovani, osjetljiva je tema u Grčkoj još od smrtonosne represije vojne hunte tenkovima nad studentima u novembru 1973. godine.

Univerziteti su do donošenja novog zakona uživali "azil" - poseban imunitet, te nikakve državne vlasti, ni policija, čak ni vatrogasci, nijesu mogle ni ući u kampuse i zgrade univerziteta, sem ako ih zvanično ne pozove njihova uprava.

Opozicija se neuspješno protivila zakonu koji to menja, smatrajući da je policija na univerzitetima protiv evropskog principa samouprave tih ustanova.

Po novom zakonu, policijski korpus od hiljadu ljudi s pendrecima patrolira univerzitetima.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније