Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta

27. 12. 2020. 21:35 >> 21:41
5

RAZGOVARATI O STATUSU

Lajčak: Kosovo i Srbija daleko od približavanja stavova

Posrednik Evropske unije u dijalogu Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak izjavio je da su te dvije strane još daleko od približavanja stavova, ali da rade "trilateralni posao na rješavanju tog pitanja".

U ekskluzivnom intervjuu za prištinsku TV Klan Kosova, Lajčak je govorio o procesu u kojem posreduje, iz svog ugla objašnjavajući stavove stranaka i vreme kada se može potpisati konačni sporazum dvije strane i koji su preduslovi koji moraju biti ispunjeni da bi se to dogodilo.

"Kao posrednik, nije na meni da kažem Kosovu i Srbiji da to urade. Nalaženje zajedničkog jezika je potrebno da bi obje strane imale malo koristi za svoj narod. To je ono što radimo za pregovaračkim stolom", rekao je Lajčak.

On je, između ostalog, rekao da se "sveobuhvatan sporazum ne može postići bez razgovora o pitanju statusa".

"Obje strane to znaju i izrazile su svoje stavove o tome. Međutim, moramo da izgradimo zajednički sporazum o ostalim elementima sporazuma kako bismo bili spremni da razgovaramo o statusu", ukazao je on.

Lajčak je rekao da obijema stranama mora da budu jasne kako će sveobuhvatni sporazum izgledati u cjelini da bi se o njemu vodile suštinske rasprave, ali da još nijesu stigli do tog trenutka.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније