Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila M.Mi. [ Mina ]

08. 09. 2020. 16:55 >> 16:56

DO BRŽEG ČLANSTVA

EU: Veliki ekonomski i investicioni plan za ZB

Evropska komisija (EK) će uskoro objelodaniti veliki ekonomski i investicioni plan za zemlje Zapadnog Balkana.

Očekuje se da će to biti učinjeno tokom predstavljanja izvještaja o napretku svake države.

Detalje o tome otkrio je u ponedjeljak komesar za politiku susjedstva i proširenje Evropske unije (EU), Oliver Varhelji, govoreći na panelu Fondacije Konrad Adenauer u Berlinu, prenosi Klix.ba.

On je kazao da se radi o trećem stubu u procesu EU integracija.

"U narednim sedmicama predstavljamo veliki ekonomski i investicioni plan za region“, naveo je Varhelji.

On je rekao da je ogroman jaz u pogledu ekonomskog razvoja između Zapadnog Balkana i EU.

„Što brže zatvorimo tu prazninu, brže počinjemo stvarati otporne, jake tržišne ekonomije za ljude i zemlje, brže će se oni moći integrisati i brzi dugoročni mir i stabilnost mogu se stvoriti u regiji", dodao je Varhelji.

Takođe, kada je riječ o pristupanju zemalja Uniji, on je najavio dinamičnost, te odvajanje od pristupa po poglavljima.

"Oni koji brže isporučuju rezultate i koji su u stanju da obave sve zakonodavne reforme na otvaranju poglavlja, pa ako postoje i zakonodavne reforme i prije njihovog otvaranja, obvezuje nas da ćemo pregovore o poglavljima zatvoriti u roku od godinu. Ovo je velika promjena u odnosnu na trenutnu praksu gdje poglavlja ostaju otvorena od pet do sedam godina bez puno napretka", rekao je Varhelji.

On je naveo da je EU potreban novi pristup zasnovan na ekonomskoj politici, inače se cilj da se pojača prisustvo na Zapadnom Balkanu ne može postići.

"Moramo povećati svoja ulaganja i pomoći u smanjenju jaza u ekonomskom razvoju. Stoga bi se ovaj novi ekonomski i investicioni plan trebao koncentrisati na vodeća područja i projekte koji će direktno stvoriti dugoročni rast i prijeko potrebna radna mjesta“, ocijenio je Varhelji.

Prema njegovim riječima, to je takođe način za stvaranje atraktivne investicione klime.

„Ta su područja poput povezanosti u transportu i energetici, takozvani Zeleni sporazum i Digitalna transformacija, uključujući osnovnu infrastrukturu digitalne mreže koja nedostaje u regiji. Bez njih je nemoguće razviti konkurentnu ekonomiju", smatra Varhelji.

Plan će, kako je naveo, takođe odražavati elemente otvorene strateške autonomije.

Varhelji je kazao da je, taj prioritet njemačkog predsjedavanja koji snažno naglašava tehnološku autonomiju, vrlo važan aspekt u kontekstu rekonfiguracije globalnih sistema vrijednosti.

"Zapadni Balkan ima ogroman potencijal da postane investicioni centar za evropske kompanije koje pokušavaju presjeći svoje lance vrijednosti, a mi moramo pomoći regionu da se razvije u takvo nešto", zaključio je Varhelji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније