Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

14. 10. 2013. 11:19 >> 11:19
3

SUSJED ŠAMPION

Hrvatska druga u Evropi po korupciji

Prema istraživanjima revizorske kuće "Enst end Jang" Hrvatska je druga u Evropi po korupciji u poslovnom svetu, a uz to ona "uspješno" izvozi korupciju.

Podsjeća se da se za čak četiri međunardone afere vezuju imena visokih zvaničnika, bivših premijera i predsjednika.

Zato, kako se navodi, ne čudi što je u Hrvatskoj u maju gotovo bez odjeka ostao podatak te revizorske kuće prema kojem 90 odsto hrvatskih menadžera vjeruje da je davanje mita sasvim uobičajena poslovna praksa, prenijele su Novosti.

Sanader - hrvatski otkupitelj grijeha

Iako su afere "Hypo" i "Mol", u kojima je za primanje provizija od austrijske banke i mađarske naftne kompanije nepravosnažno osuđen bivši premijer Ivo Sanader, u početku izazvale žestoku reakciju javnosti, malo ko prati nova suđenja nekad najmoćnijem čovjeku države.

Nikad dovršeni slučaj "Daimler", u kojem je ta američka firma navodno podmićivala visoke zvaničnike nije ostavila jači trag, a bivši predsjednik Stjepan Mesić, čini se, neće morati ni da se brani od optužbi finskog državnog tužioca koji ga sumnjiči za primanje mita u slučaju "Patria" prilikom nabavke vojnih vozila 2007. godine, smatra DW.

Kolumnista riječkog "Novog lista" Ladislav Tomičić za DW kaže da Hrvatska nije ušla u Evropsku uniju čista od korupcije, kao što nijedna zemlja članica nije bez korupcije.

On ipak dodaje da je Hrvatska u Uniju ušla bogatija za jednu figuru.

"To je hrvatski 'otkupitelj grijeha', da ne kažem hrvatski Isus Hrist - Ivo Sanader", objašnjava sarkastično Tomičić opisujući stanje nacije koja je i prije pravosnažne presude, osudila bivšeg premijera kojem se sudi za korupciju u nekoliko postupaka.

Hrvatska je, između ostalog, zemlja u kojoj se za korupciju sudi i nekada vodećoj stranci, danas najjačoj opozicionoj snazi - Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ).

Zagreb - najveći korupcijski potencijal

Uprkos deklarisanom programskom vraćanju stranke na vrijeme prije Sanadera, novi predsjednik, Tomislav Karamarko, nije uspio da "rebrendira" stranku, iako je dolaskom na njeno čelo proglasio "katarzu" i novo "doba nevinosti" za HDZ.

"U Hrvatskoj nema nevinih, pogotovo ne u HDZ-u", uvjerava Tomičić.

On napominje da, iako je u vladajućem SDP-u situacija nešto bolja, ne treba zaboraviti da je član stranke bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Za njim se, kaže, vuku stotine repova i stotine nikad procesuiranih prijava.

"Grad Zagreb je uvijek imao najveći korupcijski potencijal koji je, uvjeren sam, iskorišćen", ispričao je Tomičić.

Iako se Hrvatska tokom pretpristupnih pregovora nije očistila od korupcije, jedan od najistaknutijih boraca protiv te društvene anomalije, Zorislav Antun Petrović, smatra da su stvoreni preduslovi da se to dogodi.

"Imamo tijela koja mogu da procesuiraju korupciju, ako do nje dođe. Ali to sve treba još prilagoditi. Sportskim rečnikom rečeno: imamo dobre skije, rukavice, štapove i naočare, samo još treba da naučimo da skijamo", kaže Petrović za DW.

Teško je, međutim, ne primijetiti da su optužbe protiv Sanadera i bivšeg predsjednika Mesića došle nakon prestanka njihovog političkog života. Međutim, dok su Sanadera mjesecima držale na vrhu liste nepopularnih političara, javnost, čini se, optužbe protiv bivšeg predsjednika ne percipira kao nešto bitno, navodi DW.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније