Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

07. 05. 2020. 08:16 >> 08:15
3

INVESTICIJA EIB

Zapadnom Balkanu 1,7 milijardi eura

Evropska investiciona banka (EIB) investiraće 1,7 milijardi eura kako bi podržala brži društveni i ekonomski oporavak Zapadnog Balkana od posljedica pandemije Covid-19.

 

Ta sredstva su dio finansijskog paketa podrške regionu koji je u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde eura pripremila Evropska komisija (EK) i najavila 29. aprila kao pomoć Tima Evrope zemljama Zapadnog Balkana.

“Zdravstveni sistemi u državama regiona, kao i mala i srednja preduzeća biće glavni korisnici ovog paketa podrške EU. Mjere će dodatno ojačati i bankarski sektor u regionu i omogućiti tehničku pomoć za pripremu i realizaciju razvojnih projekata i privlačenje dodatnih investicija”, saopšteno je iz EIB-a.

EIB će, kako bi pomogao da se brže otklone zdravstvene, društvene i ekonomske posljedica pandemije, ubrzati odobravanje, potpisivanje i raspodjelu već odobrenih zajmova za privatni i javni sektor u regionu, a 600 miliona eura biće namijenjene isključivo za privatni sektor.

Predsjednik EIB-a Verner Hojer kazao je da je, uprkos nesagledivim izazovima koje je donijela pandemija Covid-19 u samoj Evropskoj uniji (EU), taj paket mjera dokaz iskrene podrške partnerskim zemljama na Zapadnom Balkanu i posvećenosti međunarodnoj saradnji i koordinaciji u kriznim vremenima.

“Značajne potrebe Zapadnog Balkana mogu se podmiriti isključivo saradnjom i EIB će rado dati svoj doprinos ovim naporima kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, kao i Plan za oporavak ekonomije i investicija koji se očekuje”, rekao je Hojer.

Komesar EU za proširenje Oliver Vasrhelji, rekao je da odgovor Unije na pandemiju Covid-19 pokazuje da zemlje Zapadnog Balkana vidi kao privilegovane partnere i buduće zemlje članice EU.

“Zajedno sa EIB-om sastavili smo paket finansijskih mjera kako bi se odgovorilo na najhitnije potrebe i omogućili uslovi za što brži ekonomski oporavak. Naš fokus u ovom trenutku je ubrzano plasiranje ovih finansijskih sredstava korisnicima u regionu jer je pravovremena pomoć ključna”, kazao je Varhelji.

On je naveo da će, paralelno sa tim mjerama, nastaviti pripremu sveobuhvatnog ekonomskog i investicionog plana koji će pomoći Zapadnom Balkanu na putu dugoročnog oporavka, obezbijediti podršku za ekonomije regiona i podržati dodatne reforme, kada i kako to bude potrebno.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније