Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

19. 02. 2013. 16:16 >> 16:18
2

AFLATOKSIN

Srbija povlači mlijeko iz prodavnica

Ministarstvo poljoprivrede Srbije iz prometa povlači mlijeko čiji uzorci pokazuju mogućnost kontaminacije aflatoksinom. Dodatna ispitivanja ispravnosti mlijeka potvrdila su mogućnost prisustva aflatoksina iznad dozvoljenih granica i sporni uzorci biće poslati na superanalizu u Holandiju, prenosi B92 saopštenje srpskog Ministarstva.

Ministarstvo navodi i da je Veterinarskoj inspekciji naloženo da povuče iz prometa mlijeko "čiji uzorci pokazuju mogućnost nedozvoljene količine aflatoksina, dok ne stignu rezultati superanalize iz Holandije".

"Zbog različitih rezultata ispitanih uzoraka unutar istog mlijeka, Ministarstvo poljoprivrede će po preporuci Referentne laboratorije Evropske unije poslati sporne uzorke na superanalizu u Holandiju, u laboratoriju koja može sa preciznošću da utvrdi stvarni nivo aflatoksina M1 u mlijeku", navelo je Ministarstvo u Beogradu.

Inspekcija Ministarstva poljoprivrede utvrdiće sa kojih farmi muznih krava potiče mlijeko čiji uzorci su pokazali povišen nivo aflatoksina i daće nalog za obustavu isporuke mlijeka s tih farmi. Ministarstvo je najavilo i pojačanu kontrolu uvoznog mlijeka, jer je "u pitanju regionalni problem".

Ministarstvo takođe navodi i da utvrđene količine aflatoksina ne mogu izazvati bilo kakve zdravstvene probleme.

"Iako je nivo aflatoksina u nekim uzorcima iznad dozvoljenih granica, daleko je ispod koncentracija koje mogu izazvati probleme", navodi se u saopštenju.

Podsjetimo, vojvođanski sekretar za poljoprivredu  Goran Ješić saopštio je jutros rezultate analize mlijeka proizvođača u Srbiji, po kojoj, 35 uzoraka - 29 ima povećanu vrijednost aflatoksina. Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Srbije Verica Kalanović izjavila je, u međuvremenu, da se stvari drže pod kontrolom i da ne treba upadati u paniku.

 

Ješić je na svom sajtu, www.goranjesic.net naveo da je u 29 od 35 uzoraka mlijeka, nivo aflatoksina veći od propisanog, koji iznosi 0,05 mikrograma po kilogramu.

 Ješić je naveo da su testirana mlijeka proizvođača Megle iz Kragujevca, Dana iz Vrbasa, Somboled iz Sombora, Imlek iz Beograda, Niška mljekara, Subotička mljekara, Sirela iz Maglića, Mlječna industrija Stapar i Šabačka mljekara.

Kod većine proizvođača uočen je povišen nivo aflatoksina u mlijeku, proizlazi iz rezultata koje je Ješić objavio na svom sajtu.

"Problem nijesu mljekare i krave, već kukuruz", napisao je Ješić noćas na svom nalogu na Tviteru i dodao da problem imaju i mali proizvođači.

On je na Tviteru naveo i da su mu prijetili zbog toga što je odlučio da objavi podatke, ali da su prijetnje prestale, jer je, kako je istakao, "javnost čudo".

Ješić je još napisao i da se "za ovo zna od 1. septembra".

Ješić je jutros, na konferenciji za novinare, naveo da su podaci koje je objavio dobijeni od uzoraka uzetih iz maloprodaje na teritoriji Novog Sada, nakon analize u jednoj akreditovanoj laboratoriji iz Bečeja.

"Poslali smo uzorke u tri laboratorije, u srijedu i petak se očekuju rezultati iz druge dvije. Mi smo tražili od države juče da reaguje, ali niko cio dan nije odgovarao. Kao otac dvoje djece morao sam sinoć da reagujem, jer sam prvo čovjek, a onda državni službenik", rekao je Ješić.

 

Ministarka Kalanović: Bez panike

Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Srbije Verica Kalanović izjavila je da će ministar poljoprivrede Goran Knežević danas razgovarati sa proizvođačima, inspekcijama i laboratorijama o ispravnosti mlijeka.

Kalanović je za TV B92 rekla da se stvari drže pod kontrolom i da ne treba upadati u paniku.

Kalanović je kazala da je potrebno održati zajednički sastanak i iznijeti rezultate laboratorija i uzorke, jer je to stvar za "zajednički sastanak, a ne za ,,Tviter''.

Saopštila je da će država odmah reagovati, ukoliko su ispitivanja koja je Ješić objavio mjerodavna i urađena u odgovarajućim laboratorijama.

Na pitanje šta Vlada čeka s preduzimanjem konkretnih mjera, ona ističe da su dosadašnji rezultati ispitivanja mlijeka na prisustvo aflatoksina, i oni državni i oni koje je saopštila Nacionalna asocijacija potrošača, pokazali da je prisustvo aflatoksina u granicama dozvoljenog.

Kalanović je poručila da građani mogu da piju mlijeko koje je na tržištu, jer je sigurno i u skladu sa standardima.

 

 

BiH blokirala pošiljke mlijeka iz Srbije, Slovenije…


Kancelarija za veterinarstvo BiH utvrdila je povećan sadržaj aflatoksina u pošiljkama mlijeka iz Srbije, Slovenije, Mađarske i Njemačke.

Povećan sadržaj mikotoksina u mlijeku utvrđen je u laboratorijama, nakon što su granični veterinarski inspektori, obavljajući kontrolu, uzeli uzorke mlijeka na graničnim veterinarskim prelazima.

Kancelarija za veterinarstvo BiH saopštila je da su uvoznici mlijeka o ovome obaviješteni, a da će u toku dana biti obaviještene i zemlje iz kojih mlijeko potiče.

"Sve pošiljke mlijeka kod kojih je utvrđen povećan sadržaj aflatoksina nalaze se u skladištima uvoznika i pod nadzorom su veterinarske inspekcije", navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije za veterinarstvo ističu da i dalje sprovode detaljne kontrole uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz svih zemalja, radi zaštite zdravlja stanovništva, prenijeli su mediji u Sarajevu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније