Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: R.P. ]

23. 07. 2019. 23:17   >>  23:15 7

REALIZACIJA DOGOVORA

Ruski transporteri stigli u Srbiju

Trideset oklopnih transportera BRDM-2 stiglo je iz Rusije na aerodrom u Batajnicu. Riječ je o realizaciji dijela dogovora koji su postigli predsjednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, o doniranju 30 ruskih tenkova i 30 oklopnih vozila za Vojsku Srbije.

Glavni adut BRDM-2 predstavlja teški mitraljez sa metkom kalibra 14,5 mm. Taj metak nastao je u Drugom svjetskom ratu namjenski za uništavanje tenkova iz protivtenkovskih pušaka. Borbeni komplet je 500 metaka.

U ručno pokretnoj kupoli nalazi se i spregnuti mitraljez PKT 7,62mm, a posada je naoružana i standardnim ličnim oružjem za posade oklopnih vozila.

Danas se taj oklopni izviđački automobil koristi u u četama komandnih bataljona kopnene vojske i u svim tenkovskim i mehanizovanim bataljonima.

Tokom životnog vijeka, ovo vozilo je za potrebe armija nekadašnjeg Varšavskog ugovora, proizvođeno u mnogobrojnim verzijama različite namjene.

Sada su aktuelni i mnogi projekti modernizacije ovog vozila, sa ciljem povećanja borbene vrednosti i upotrebnog vijeka, piše Sputnjik.

Ta vozila, nekadašnja Jugoslovenska narodna armija, nabavljala je od 1967. do 1985. godine i tada je stiglo oko 280 oklopnjaka.

U ratnim uslovima u pratnji pješadije, pokazalo se kao vrlo korisno vozilo zbog pokretljivosti i preciznosti mitraljeza. U današnje vrijeme u Vojsci Srbije jedino je operativna izviđačka verzija BRDM-2.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније