Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92.net, objavila B.B. ]

12. 03. 2019. 11:54 >> 11:46

NAJAVLJENO, PA DEMANTOVANO

Grčka i S. Makedonija neće razmjenjivati spomenike

Grčka ministarka kulture Mirsini Zorba predložila je razmjenu spomenika sa Skopljem, ali takva inicijativa ne postoji, rečeno je za makedonsku agenciju MIA u Vladi u Skoplju. Kako pojašnjavaju, prema Prespanskom sporazumu svi spomenici koji pripadaju helenskoj istoriji biće označeni kao takvi i ništa više.

Prema namjeri grčke ministarke, Grčka bi preuzela spomenik Aleksandra Makedonskog koji je postavljen na glavnom trgu u Skoplju, a u zamjenu Makedonci bi dobili poznatu skulpturu "Trkač" (Dromeas) koja se nalazi ispred hotela Hilton u Atini, prenosi makedonski list "Sloboden pečat".

"Prespanski sporazum je potpisan u cilju unapređenja saradnje između dvije države što će doprinijeti ekonomskom razvoju regiona. Mi smo fokusirani na implementaciju Prespanskog sporazuma. Prema Sporazumu, u narednom periodu svi spomenici koji pripadaju helenskoj istoriji biće označeni kao takvi. U ovom trenutku ne postoji druga inicijativa u Vladi Republike Sjeverne Makedonije", navodi se u saopštenju vlade u Skoplju.

Taj je predlog u Grčkoj izazvao reakcije samo nekoliko sati nakon objavljivanja, pa tako grčki mediji pišu da je do predloga došlo u skladu sa Sporazumom iz Prespe, a ideju o tome da spomenik "Dromea" iz Atine bude premješten u Skoplje potvrdio je i autor skulpture Kostas Varocos.

"Sve što sam imao da kažem po ovom pitanju, rekao sam ministarki", izjavio je svjetski poznati umjetnik koji je prije nekoliko dana imao susret sa grčkom ministarkom.

Grčki mediji pišu da bi ova razmjena bila nemoguća bez odobrenja umjetnika skulpture.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније