Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

18. 06. 2018. 12:45   >>  12:35

VLADA MAKEDONIJE

Sobranje da ratifikuje dogovor sa Grčkom

Vlada Makedonije danas je usvojila Predlog zakona za ratifikaciju dogovora s Grčkom o rješavanju spora oko imena zemlje koji su u nedjelju potpisali šefovi diplomatija dvije zemlje.Kako se navodi u kratkom saopštenju makedonske vlade, taj predlog će biti dostavljem Sobranju Makedonije.

 

 

 

Dogovorom o rješavanjuu spora oko imena Makedonije predviđeno je da poslanici taj dokument usvoje prostom većinom prisutnih, kojih mora u sali da bude namanje 61, odnosno za ratifikaciju treba da glasa najmanje 31 od 120 poslanika.

Nakon usvajanja, dogovor će biti poslat predsjedniku Makedonije Đorđu Ivanovu, koji ima rok od sedam dana da ga potpiše.

Ukoliko predsjednik ostvari prijetnju i ne potpiše dokument, dogovor će ponovo biti stavljen na glasanje u Sobranju, a tada je za ratifikaciju potrebna apsolutna većina, odnosno glasovi 61 poslanika.

U slučaju da bude ponovo izglasan dogovor s Grčkom, makedonski predsjednik je, prema Ustavu, obavezan da ga potpiše.

Nakon ratifikacije u Sobranju, Grčka će obavijestiti NATO da više nema prepreka za ulazak Makedonije u tu alijansu i EU da nema prepreka da ona dobije datum za početak pregovora o učlanjenju.

Dogovorom o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i o strateškom partnerstvu dvije susjedne zemlje, predviđeno je da Makedonija promijeni ime u Sjeverna Makedonija i da to garantuje ustavnim izmjenama do kraja godine. Tim dokumetom Makedoncima je takođe priznat makedonski identitet, jezik i kultura, kao i kodovi MK i MKD.

U Makedoniji bi o tom dokumetu građani, prema ranijim najavama Vlade, trebalo da se izjasne na referendumu krajem septembra ili početkom oktobra, dok će u Grčkoj samo biti ratifikovan u parlamentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније