Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta; B.V.

20. 05. 2018. 12:30 >> 12:25
3

VLADA SAOPŠTILA

Skoplje ne odustaje od "Ilendenske Makedonije"

Vlada Makedonije saopštila je danas da je "Republika Ilindenska Makedonija" ime sa vremenskom odrednicom koje zadovoljava obje strane i da očekuje da će taj predlog dobiti širu podršku Atine.

 

Vlada premijera Zorana Zaeva istakla je da će nastaviti pregovore sa Grčkom do pronalaženja definitivnog rješenja dvoipodecenijskog spora.

"Nikada nijesmo bili bliže rješenju, a prijateljstvo dvije zemlje i dva naroda nikada nije bilo veće. Uložićemo sve napore da izvučemo maksimum od ovog pozitivnog istorijskog trenutka za dvije države", navodi se u saopštenju makedonske vlade.

Kako se ističe, ponuđeno rješenje "Republika Ilindenska Makedonija" je ime sa vremenskom odrednicom koje se poziva na konkretne datume iz prošlosti i realna je mogućnost za kompromis koji zadovoljava obje strane.

"Tim imenom pravimo potpuno razgraničenje sa regionom Makedonija u Grčkoj. Razganičenje po svakom aspektu", navodi Vlada Makedonije.

Dodaje se da je Ilindenski ustanak zajednička borba multietničkog naroda Makedonije za socijalna prava i slobode i da nema nikakve teritorijalne aspiracije ni prema jednoj susjednoj zemlji, uključujući i Grčku. "To je ista borba i 1903. i 1944. godine", navodi se u saopštenju makedonske vlade.

Grčka vlada je sinoć, kako je prenijela makedonska agencija MIA, na indirektan način odbacila predlog makedonske strane da rješenje spora bude "Ilindenska Makedonija", preko stava da saglasno predlozima medijatora UN Metjuja Nimica treba da se nađe ime koje će imati geografsku odrednicu.

"Pozdravljamo stav BJRM da rešenje spora oko imena ne može da postoji bez usvajanja 'erga omnes', odnosno imena za opštu upotrebu. Ipak ohrabrujemo naše susjede da produžimo zajedno da radimo na pronalaženju uzajamno prihvatljivog rješenja sa geografskom ili vremenskom odrednicom, kako predviđa paket predloga medijatora UN", navela je grčka vlada.

Makedonski premier Zoran Zaev rekao je juče da Makedonija pristaje na ustavnu reviziju i da novo složeno ime "Ilindenska Makedonija" koristi i u medjunarodnoj, ali i unutrašnjoj komunikaciji, sa približavanjem EU.

U saopštenju kabineta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa ponovljena je grčka pozicija da rješenje i sve što se odnosi na odustajanje od iredentizma mora da bude garantovana promjenama Ustava.

Veći dio grčkih opozicionih stranaka, podsjeća se, juče je odbacio ime "Ilindenska Makedonija" kao opciju za rješenje, jer smatraju da ne eliminiše iredentizam.

Vlada Makedonije se nada da bi poslije dogovora o imenu mogla da dobije datum za početak pregovora o prijemu u EU, dok se u julu, na samitu NATO, nada pozivu za stupanje u tu vojnu alijansu.

Maratonski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i sjeverna grčka pokrajina, blokira evroatlantsku integraciju Makedonije. Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније