Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, Objavila: P.B. ]

03. 05. 2018. 08:54 >> 08:52
12

SUD ODLUČIO

Tomson oslobođen optužbe zbog "Za dom spremni"

Pjevač Marko Perković Tomson oslobođen je na Prekršajnom sudu u Karlovcu optužbe da je uzvikivanjem pokliča "Za dom spremni" na proslavi godišnjice "Oluje" prošle godine u Slunju, podsticao mržnju.

"Nije dokazano da je izvođenjem pjesme optuženi podsticao mržnju", rečeno je u obrazloženju suda.

Tomson se ni na jednom od ročišta nije pojavio, a njegov advokat je koristio originalni nosač slike i zvuka i podatke "Hrvatskog društva skladatelja", kako bi dokazao da su riječi spornog ustaškog pozdrava u stvari stihovi pjesme "Bojna Čavoglave".

Kroz dokazni postupak u svom završnom govoru advokat je istakao da se pjesma "Bojna Čavoglave" uz stihove "Za dom spremni" izvodi još od 1991. godine, da je prema podacima HDS-a, koji se bavi zaštitom autorskih muzičkih prava, ta pjesma na televizijskim i radijskim stanicama od 1998. do 2017. izvedena čak 1 700 puta i uvijek na koncertima uživo, ali da pjevač nikada zbog toga nije bio kažnjen.

Sudija Nada Turkalj je u obrazloženju presude rekla da izvođenjem pjesme sa pozdravom "Za dom spremni" Tomson nije podsticao mržnju zasnovanu na nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti, iako se taj pozdrav koristio kao službeni za vrijeme totalitarnog režima NDH i njene fašističke ideologije.

Turkalj je istakla da nije dokazano da je Perković remetio javni red i mir na koncertu na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, odnosno 22.godišnjice vojno-policijske akcije "Oluje" i Dana grada Slunja, jer je tekst izvedene pjesme "Bojna Čavoglave" upravo onakav kako je snimljen na zvaničnim nosačima zvuka Croatia Records-a.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније