Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

25. 04. 2018. 09:30 >> 09:23
6

SAMO DIJALOG

Kolindu uopšte ne zanimaju recipročne mjere Srbije

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da je uopšte ne zanimaju recipročne mjere koje je Srbija najavila zbog proglašenja ministra odbrane Aleksandra Vulina nepoželjnim, već samo nastavak dijaloga.

 

 

 

"Uopšte me ne zanima recipročni odgovor Srbije, mene zanima nastavak dijaloga. Srbija mora sama da odluči kako će krenuti dalje i kojim će putem ići.

Mi imamo ispruženu ruku", rekla je Grabar-Kitarović u intervjuu za Hrvatski radio.Ona je istakla i da ne može da bude zadovoljna stanjem odnosa Srbije i Hrvatske, a to je bio njen odgovor na pitanje o novom zaoštravanju odnosa poslije incidenta koji je izazvao poslanik radikala u Skupštini Srbije i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, kao i izjavi ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da o njegovom dolasku u Hrvatsku može da odluči samo predsjednik Srbije, a ne hrvatski ministri, zbog čega je proglašen nepoželjnim u Hrvatskoj.

Ona je ukazala i da su Šešelj i Vulin unutrašnje pitanje Srbije, s tim da Vulinove riječi imaju veću težinu, jerje ministar.Hrvatska predsjednica naglasila je, međutim, da je posebno zabrinuta što niko od srpskih zvaničnika nije reagovao i osudio posljednje Šešeljeve prijetnje, iako je riječ o osobi koja je, između ostalog, osuđena i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

"Moram da izrazim svu podršku koju će Hrvatska i nadalje pružati hrvatskom narodu izvan domovine, pa tako i hrvatskoj zajednici u Srbiji u ostvarivanju njihovih legitimnih prava", rekla je Grabar-Kitarović u emisiji "S predsjednicom izvan protokola".

Predsjednica je ocijenila i da su se poslije Vučićeve nedavne posjete Zagrebu dogodili pozitivni pomaci, da je Vučić učinio puno za hrvatsku manjinu, ali da je važno da se rješavaju i druga otvorena pitanja iz Domovinskog rata.

Upitana hoće li u uzvratnu posjetu Srbiji, Grabar-Kitarović je odgovorila da ni od čega ne odustaje i da političari treba da pokažu odgovornost da "ne ulaze u dalju spiralu verbalnog nasilja".

"Ja sam se na tu posjetu obavezala i vjerujem da će se dogoditi. Međutim, ona se mora dogoditi u uslovima kada možemo postići neki novi napredak", dodala je predsjednica Hrvatske.

Upitana o odvojenim komemoracijama u Jasenovcu za žrtve ustaškog logora, Grabar Kitarović je rekla da je tamo dosad odlazila sama, jer je željela "u tišini da oda počast" žrtvama.

Ona se, međutim, založila za zajedničku komemoraciju i pozvala Srbe u Hrvatskoj i jevrejske organizacije na dogovor da iduće godine zajedno odu u Jasenovac i u tišini se poklone žrtvama.

"Jasenovac je mjesto na kojem su se dogodili strahoviti zločini i niko to u Hrvatskoj ne poriče.

Da je meni neko stradao u Jasenovcu, ja bih bila ljuta na sve političare da se to pitanje uopšte politizuje. S tim treba stati", rekla je Grabar-Kitarović.Predsjednica je ocijenila dobrim predlog predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira Čička o formiranju međunarodne komisije za utvrđivanje broja žrtava u Jasenovcu, s članovima iz Srbije, Hrvatske i međunarodnih stručnjaka.

"Da se tačno utvrdi prava istina, jer držim da samo istina može pomoći da se pomaknemo naprijed", rekla je Grabar-Kitarović.

Upitana može li ustaški pozdrav "Za dom spremni" biti ponekad dopušten, ona je odgovorila da o tome ne želi da spekuliše, već da to pitanje treba prepustiti pravnim stručnjacima.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније