Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R.

28. 01. 2018. 19:05 >> 18:34
9

ZVIZDIĆ PORUČIO

"Ratni zločinci skrivaju se u Srbiji i Hrvatskoj"

Hiljade slučajeva počinilaca ratnih zločina na području Bosne i Hercegovine još nijesu procesuirane, a mnogi od njih uspješno izbjegavaju krivično gonjenje skrivajući se u Srbiji i Hrvatskoj, rekao je danas u Sarajevu predsjednik Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

"Mnogi osumnjičeni, optuženi, pa i osuđeni ratni zločinci, spas su našli u susjednim državama Srbiji i Hrvatskoj, gdje su, i pored urgiranja bosanskohercegovačkog pravosuđa, pošteđeni krivičnog gonjenja", kazao je Zvizdić na konferenciji o tranzionoj pravdi i suočavanju s ratnim zločinima u zemljama nastalim na području Jugoslavije.

Konferencija je okupila pedesetak učesnika, a organizator je Koalicija za Rekom koja je za uspostavljanje regionalnog povjereništva država bivše Jugoslavije koja bi se bavila utvrđivanjem činjenica o ratnim zločinima od 1991. do 2001. 

Zvizdić je priznao da BiH u kojoj je počinjeno najviše ratnih zločina, kasni u sprovođenju ranije usvojenih planova za procesuiranje počinilaca, te je neizvjesno kada bi se to moglo obaviti.

Još 2008. u BiH je usvojena državna strategija kojom je bilo predviđeno da se najozbiljniji slučajevi procesuiraju u roku od sedam godina, a da se svi procesi za ratne zločine završe za petnaest.

Ali poslije gotovo deset godina, rekao je Zvizdić, na slobodi je do pet hiljada počinilaca ratnih zločina i ne zna se ni kada bi im mogla početi suđenja.

Dodao je da je jasno da za tranzicionu pravdu ima teškoća, među kojima i ta što se ratna prošlost interpretira potpuno različito.

Zamjenik šefa delegacije EU u BiH Haldun Sino je kazao da su u Uniji zabrinuti zbog slabog napretka država regiona u procesuiranju ratnih zločina, tim prije jer bi to trebalo da je jedan od ključnih dokaza stvarne spremnosti za zaštitu osnovnih ljudskih prava.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније