Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

08. 06. 2017. 11:33 >> 11:05
6

BRITANIJA UPOZORAVA

Budite oprezni u BiH 8. juna

Britanska vlada izdala je upozorenje svojim građanima u Bosni i Hercegovini (BiH) zbog koncerta podrške haškim osuđenicima u Mostaru.

Vlada Velike Britanije upozorila je svoje građane u BiH, kao i one koji planiraju da posjete tu zemlju, da budu oprezni 8. juna kada je najavljen koncert podrške haškim osuđenicima u Mostaru.

Na zvaničnoj veb stranici vlade u Londonu ažurirane su informacije koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu, pa je u dijelu koji se bavi političkom situacijom navedeno da se 8. juna očekuju protesti na nekoliko mjesta u Mostaru.

Kako piše, protesti su usmjereni protiv događaja koji se organizuje na gradskom stadionu, odnosno koncerta podrške haškim zatvorenicima u Hagu.

"Trebalo bi biti oprezan, posebno u blizini protesta, kao i na stadionu", navedeno je u obavještenju.

Inače, politički direktori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (Peace Implementation Council - PIC) ove sedmice osudili su skup podrške haškim osuđenicima.

Politički direktori su naglasili da sve institucije u Bosni i Hercegovini, uključujući političke, vjerske i organizacije civilnog društva, treba da djeluju u pravcu promovisanja pomirenja, međusobnog razumijevanja i tolerancije te izbjegavaju događaje, aktivnosti i retoriku koja produbljuje podjele, što uključuje i glorifikaciju osuđenih ratnih zločinaca, istorijski revizionizam i provokativnu upotrebu simbola.

Njihov stav je da ne bi trebalo praviti nikakve poteze koji za posljedicu imaju produbljivanje podjela i podizanje tenzija, ni u Mostaru niti bilo gdje drugdje.

Politički direktori Upravnog odbora PIC-a čvrsto su uvjereni da oni koji podržavaju skupove čiji je cilj podrška optuženim i osuđenim ratnim zločincima, ne djeluju u skladu s evropskim vrijednostima, vladavinom prava ili vlastitim deklarisanim težnjama ka članstvu u Evropskoj uniji i učešću u demokratskim procesima.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније