Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

23. 05. 2016. 14:55 >> 14:37
17

ODGOVORIO KARAMARKU

Dodik: Banjaluka nije Blajburg

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su neprimjerene izjave potpredsjednika Vlade Hrvatske Tomislava Karamarka o tome kako je nastala RS, kao i njegova podrška poređenju Banjaluke i Blajburga.

Dodik je ocijenio da je Karamarko na taj način pokušao da skrene pažnju sa afera u Hrvatskoj u koje je kako je naveo, umiješana njegova porodica.

Predsjednik RS je za banjalučke "Nezavisne novine" rekao da Srbi i Hrvati treba da nastave da njeguju dobre odnose unutar BiH, kao što dobre odnose, kako je istakao, treba njegovati i sa Bošnjacima.

Prema njegovim riječima, Karamarko ne razumije srpsko-hrvatske odnose u kontekstu BiH.

"Srbi i Hrvati su riješili svoje međusobne odnose. Srbi imaju RS i Srbiju, Hrvati imaju Hrvatsku, ostalo je da riješimo pitanje zločina i imovine. Zato mislim da nije bilo nikakve potrebe da Karamarko ni (banjalučki biskup Franjo) Komarica to pitanje recikliraju na ovakav način. Teška pitanja iz prošlosti treba staviti u okvir pravosuđa i nadoknada za štetu, a odnose treba da nastavimo da razvijamo na najbolji način", rekao je Dodik.

On je ocijenio da Sarajevo negativno reaguje na izjave zvaničnika Srbije kada je u pitanju BiH, a da podržavaju hrvatske zvaničnike kada komentarišu situaciju u ovoj zemlji.

"Treba njegovati dobre odnose sa svima, ne samo s Hrvatima, već i sa Bošnjacima. Ali moram da kažem da čim neko u Srbiji progovori o stanju u BiH - nakostijreši se sva javnost u Sarajevu. Sada svi ćute, čak podržavaju Karamarka. A čim neko nešto kaže iz Srbije, ako to nije Čedomir Jovanović, odmah je to dočekano na nož", naveo je Dodik.

Predsjednik RS je uputio Karamarku više pitanja koja se tiču odnosa Hrvatske prema prema Srbima, zločinima nad njima i njihovom protjerivanju iz te zemlje, kao i o oduzimanju srpske imovine u Hrvatskoj, nelegalnoj akciji Hrvatske vojske u RS, posebno uništenju Mrkonjić Grada.

Dodik je istakao da je RS nastala na patnjama i žrtvama Srba, a ne na zločinu.

"Ako me pita na čemu je nastala RS, onda ću mu reći da je nastala u želji srpskog naroda da se odbrani od ideologije ustaštva koja je pola miliona Srba odvela u Jasenovac, a Karamarko nastavlja tu vrstu politike u samoj Hrvatskoj", rekao je on.

Karamarko je podržao biskupa Komaricu u vezi sa njegovom izjavom da je Banjaluka današnji Blajburg zbog protjerivanja Hrvata iz tog grada tokom rata.

"Neka Dodik kaže koliko se Hrvata vratilo u srpski dio u kojem je on predsjednik, koliko se Bošnjaka tamo vratilo, kako je uopšte nastala ta kreacija. Dejtonski sporazum je zaustavio borbene aktivnosti, ali nije riješio probleme u BiH", rekao je Karamarko.

Govoreći o nastojanjima da Hrvatska blokira Srbiju na putu ka EU, Dodik je rekao da to ne doprinosi boljim odnosima dvije zemlje, naglašavajući da je hrvatsko "pokazivanje animoziteta" prema Srbiji, blokiranjem njenog puta ka EU nepotrebno i ne doprinosi boljim odnosima Srba i Hrvata uopšte.

"Politika aktuelne vlade Hrvatske u tom pogledu ne doprinosi ukupnom razumijevanju među narodima, a nije ni pristojno da Hrvatska na taj način blokira napredak Srbije. A ako je Hrvatska mjera puta Srbije u EU, onda je jadna EU", rekao je Dodik.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније