Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 04. 2016. 12:09 >> 11:53

KANDIDATURA ZA UN

Pusić bez podrške Vlade HR

Bivša hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova i predsjednica opozicionog HNS-a, Vesna Pusić, kandidat je za novog generalnog sekretara UN i danas bi, kako je najavljeno, trebalo neformalno da predstavi svoj program rada na toj poziciji.

 

Ona je sinoć izjavila da će pred svjetskom organizacijom "braniti boje Hrvatske", uprkos "kontroverzama i dilemama" oko njene kandidature u domaćoj politici. 

Prvi potpredsjednik vlade i lider najuticajnije vladajuće HDZ Tomislav Karamarko izjavio je danas da Vlada Hrvatske nije raspravljala o kandidaturi Pusićeve za Generalnog sekretara UN.

Karamarko je za regionalnu TV N1 rekao da im se Pusićeva po tom pitanju nije ni obraćala.

"Mi Pusić nijesmo izabrali, ona je izbor bivše vlade. O tome uopšte nijesmo razgovarali, niti nam se ona obraćala", kazao je Karamarko.

Inače, Pusićeva je jedna od osam kandidata za nasljednika Ban Ki-Muna, kome mandat ističe krajem 2016. godine.

Za prvog čoveka UN-a Pusićevu je kandidovala bivša vlada Zorana Milanovića, a nova desno orijentisana je ne podržava, jer smatra da je odluku o tome trebalo da donese nova vlada.

Pusićeva je, međutim, za hrvatske medije rekla da je njena kandidatura uredna i da je nova vlada nije osporila. Iako je rekla da dobro sarađuje s hrvatskom misijom pri UN-u, aktuelna potpredsjednica Hrvatskog sabora troškove boravka u sjedištu UN-a plaća sama.

"Kontroverze i dileme koje su se razvile kod kuće rješavaćemo jednog dana. Rado ću braniti hrvatske boje i nadati se uspjehu", rekla je Pusić.

Prema nepisanom pravilu rotacije, koje nije nužno poštovati, kandidat iz istočne Evrope na redu je za preuzimanje položaja Generalnog sekretara.

"Kandidat iz istočne Evrope i žena imaju prednost. Postoji velika podrška da se poštuje pravilo rotacije. Ako se stalne članice oko toga ne dogovore, biće neko iz drugog dijela svijeta", rekla je Pusićeva.

Bude li izabrana, najavila je da će pojednostaviti model odlučivanja i izvještavanja u UN-u koji smatra netransparentnim. 

Nasljednik Ban Ki-Muna biće poznat u septembru ove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније