Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Nezavisne novine ]

18. 08. 2015. 17:25 >> 17:14
8

PREKO SVOJIH PORTALA

Islamska držva prijeti Bosni!

"Nijeste ni svjesni šta vam se sprema. Uskoro će vas velika tragedija pogoditi, Inšalah. Hvala Allahu koji pomaže svoje iskrene robove mudžahide", poručila je Islamska država (ID) građanima Bosne i Hercegovine preko svojih portala na bosanskom jeziku.

Sve dok prošle sedmice nije oboren, portal “Vijesti Ummeta” redovno je objavljivao poruke i najave ID-a. Nakon što je oboren, džihadisti su prešli na "rezervni položaj" – otvorili su portal “Sablja istine”, koji je, takođe, juče blokiran, pišu "Nezavisne novine".

Jesu li ga srušile obavještajne službe BiH, drugih država ili je Islamska država preko ekipe “Vijesti Ummeta” koja i dalje radi, namjerno napravio dramu, teško je precizno reći. Prije dva dana, teroristički ID je najavio da prati urednika portala "Saff" Ezhera Beganovića iz Sarajeva,  za kojeg upućeniji kažu da je blizak vehabijskom pokretu, i poučio da će mu odrubiti glavu.

Ne treba zaboraviti da je u maju ove godine BHRT-u stigla poruka u kojoj se kaže: “Znajte da vam je u Bosnu došla Islamska država i da ćete uskoro da letite u vazduh i da ćete uskoro nestajati sve dok se zastava ID-a ne bude vijorila Bosnom. Zora Islama je stigla, u to budite uvjereni”.

O tome je obaviještena Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) koja je saopštila da je “poduzela mjere iz svoje nadležnosti”.

Ko stoji iza portala “Vijesti ummeta” koji već godinama na najcrnji način širi mržnju i poziva na terorizam, nikad nije otkriveno.

Ono što se zna jeste da je domen registrovan u Saudijskoj Arabiji i da glasi na ime Abdulaha Abdurahmana o kojem niko ništa ne zna.

Po nekim neslužbenim informacijama, ekipa koja radi “Vijesti Ummeta” ima skedište negdje na teritoriji takozvanog Sandžaka u Srbiji.

Povratnici s ratišta na "specijalnim zadacima"

Prema nezvaničnim podacima, oko 300 državljana BIH trenutno se bori pod zastavom Islamske države na ratištima u Siriji i Iraku. Inače, od prošle godine u BiH je na snazi zakon koji zabranjuje odlazak državljana te zemlje na strana ratišta, ali da se ne primjenjuje dokazuje to da još niko nije kažnjen.

 Stručnjaci za borbu protiv terorizma kažu da su po bezbjednost BiH naročito opasni oni koji se vrate sa ratišta u Siriji i Iraku jer “zasigurno se vraćaju sa specijalnim zadacima”.

ID je prošlog mjeseca objavio svoj plan po kojem će do 2020.  osvojiti BiH, Hrvatsku, Srbiju, Austriju, Mađarsku, dio Ukrajine, Španiju i još neke zemlje.

Likovali nad ubistvom Tomislava Salopeka

Nakon što su pripadnici Islamske države ubili Tomislava Salopeka iz Hrvatske, na svojim portalima na bosanskom jeziku ta teroristička organizacija je likovala.

Portal “Vijesti Ummeta” odmah je poslao i poruku uz fotografiju mrtvog Salopeka: "Ovo je završetak hrvatskog državljanina i svakog ko se poigrava sa Islamskom državom".

"Teroristi ne smiju ugroziti odnose muslimana i katolika"

Profesor na Fakultetu islamskih nauka i jedan od najuvaženijih islamskih stručnjaka u BiH Džemaludin Latić,  oštro reaguje na ubistvo Salopeka i na ukupne postupke ID-a i insistira da taj slučaj nesmije da ugrozi i uništi odnose muslimana i katolika u BiH i Hrvatskoj.

 "Činjenica jeste da globalno muslimansko čovječanstvo nije formiralo nikakvu organizaciju koja bi u ime njega donosila odluke. Postojeći OIC (Organizacija islamske kooperacije) zapravo je jedini klub koji se sastaje jednom u četiri godine i više liči na hrpu rogova u vreći nego na ozbiljno političko tijelo. Da ne kažem, kako mnoge muslimanske zajednice Bošnjaka ili muslimana Hrvatske, muslimana zapadnih zemalja nijesu članovi tog tijela", konstatujea Latić.

On naglašava da nikakva politička, vjerska ili druga legitimna organizacija nije doniela odluku da se Tomislavu Salopeku oduzme život.

 "Koliko je nama poznato, ne postoji nijedno versko tijelo, nijedna vlada zemlje sa muslimanskom većinom, čak nijedan islamski učenjak koji nije osudio pojavu terorizma u ime islama, jer se ubijanje onoga koji nije nikoga ubio, po šerijatu – islamskoj vjerskoj legislativi – označava kao jedan od najvećih grijehova i najstrožije je zabranjeno", rekao je Latić.

 Međutim, prema Latićevoj ocjeni, ID neće, kako stvari stoje, prestati s ubijanjem i pravljenjem štete muslimanima.

"Jasno, moraju se iskorenjivati uzroci koji su doveli do pojave ovih terorista – osvetnika koji deluju iracionalno, svirepo, bez ikakvih moralnih obzira. Pošto je napad na nedužnog čovjeka, narod ili zemlju poremećaj, zadatak je muslimanske zajednice da to stanje vrati u stanje mira, međusobne suaradnje i blagostanja".

U Bosni izlazi magazin Islamske države

Prošle sedmice ID je preko svojih ljudi, koji su državljani BiH, pokrenuo na bosanskom jeziku elektronsko izdanje svog magazina koji će izlaziti dva puta mjesečno. Uz razne upute i zahtjeve muslimanima u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori objavljuju se i snimci terorističkih akcija i pogubljenja nevinih ljudi.

Magazin se na DVD-u već dijeli svugde gdje ima muslimana koji govore bosanskim jezikom. Inače, u službenom državnom dokumentu pod nazivom “Strategija BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma za period od 2015. do 2020.” kaže se da je svako širenje ekstremizma preko interneta potencijalna opasnost po sigurnost države.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније