Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

07. 07. 2015. 07:55 >> 07:48
6

JUČE

SDP PG napustilo 2/3 članova

Odbor SDP-a Glavnog grada napustilo je juče dvije trećine članova, kao i gotovo svi predstavnici te stranke u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Podgorici, saznaje Pobjeda. Ovaj list je imao uvid u spisak od 76 članova koji su otišli iz podgoričkog SDP-a.

 

"Zbog napuštanja temeljnih programskih principa i odustajanja od izvornog programa partije, nejasne politike koja je već neko vrijeme zbunjivala crnogorsku javnost, a posebno članstvo SDP-a, autokratskog i kabinetskog vođenja stranke, nepoštovanja organa partije kod utvrđivanja politike, statutarnog i demokratskog posrtanja iskazanog tokom pripreme i na samom Kongresu, ravanšističke politike prema svima koji drugačije misle, a što nikad SDP-u nije bilo svojstveno, dvije trećine članova Odbora glavnog grada i gotovo svi predstavnici SDP-a u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u glavnom gradu su donijeli odluku o napuštanju SDP-a", rekao je Pobjedi izvor iz grupe koja je podržavala Ivana Brajovića.

Ostavke su, između ostalih, podnijeli predsjednik Odbora SDP glavnog grada Vujica Lazović, predsjednik lokalnog parlamenta Đorđe Suhih i član podgoričkog odbora Damir Šehović. SDP su napustili i zamjenik gradonačelnika Boris Mugoša, kao i sekretar Odbora glavnog grada Jovan Đurišić.

Iz partije su istupili i predsjednica Foruma žena SDP Podgorica Ivana Raščanin, član Odbora SDP glavnog grada  i nedavno smijenjena predsjednica Foruma mladih SDP Marija Blagojević.

SDP su napustili i članovi Odbora glavnog grada Kenan Hrapović, Nebojša Obradović, Zoran Rakočević, Nebojša Burzanović, Grujica Lazović…

Na taj potez su se odlučili i predsjednici Odbora SDP gradskih opština Tuzi i Golubovci Anda Zlatičanin Dodani i Milorad Matović. Iako je šefica SDP-a u Tuzima napustila stranku, iz partije Ranka Krivokapića juče je saopšteno da svi u GO Tuzi ostaju članovi stranke, vjerni partijskom lideru.

"Jedinstvo partije i principa socijaldemokratije su za nas jedino opredjeljenje sa kojim ćemo se rukovoditi u očuvanju 25 godina na pravoj strani istorije", navode iz tog odbora.

Kako je saopšteno, na sastanku su bili svi predsjednici mjesnih organizacija SDP-a Tuzi, sa odbornicima Ismetom Đokovićem i Selmanom Adžovićem i oni su se jednoglasno izjasnili da će na postupke već bivših članova SDP-a Vujice Lazovića i Ivana Brajovića odgovoriti onako kako su se oni izjašnjavali u pretkongresnim aktivnostima.

"Članstvo SDP-a Tuzi uvijek će pamtiti Lazoviću što nam je oduzeo demokratsko pravo da imamo svoje legitimno izabrane delegate na sedmom partijskom Kongresu i onemogućio izbor predstavnika SDP-a Tuzi u Glavnom odboru partije", poručeno je iz SDP Tuzi.

Većina podgoričkog odbora SDP-a na Kongresu 3. juna podržavala je Ivana Brajovića kao kandidata za predsjednika stranke, stoga je napuštanje dvije trećine članstva Odbora glavnog grada očekivani epilog.

Nakon što je Brajović na Kongresu izgubio od Krivokapića za 35 glasova, nekoliko dana kasnije je sa pristalicama napustio sjednicu Glavnog odbora, kada su njegove pristalice najavile i istupanje iz stranke. nakon toga, brojne pristalice Brajovićeve struje takođe su napustile partiju i taj se proces nastavlja. Nedavno je Vujica Lazović najavio da će uskoro pristupit formiranju nove stranke socijaldemokratske orijentacije, koja će, kako je rekao okupljati „prave socijaldemokrate“

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније