Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 02. 2013. 19:23 >> 19:35
1

ĐUKANOVIĆ U MINHENU

Ehud Barak: Crna Gora kao primjer

Crna Gora i Izrael, kao male države, dijele zajedničke vrijednosti i u tom smislu treba tražiti prostor za saradnju u oblasti ekonomije, ali prije svega u oblasti bezbjednosti, obnovljive energije, sofisticiranih tehnologija i poljoprivrede, ocijenjenio je u razgovoru premijera Mila Đukanovića sa potpredsjednikom Vlade Izraela Ehudom Barakom. Potpredsjednik izraelske vlade istakao je da Crna Gora može biti primjer za održavanje dobrosusjedskih odnosa.

Predsjednik Vlade Milo Đukanović drugog dana učešća na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji imao je niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima država i vlada učesnica.

Đukanović je razgovarao sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, potpredsjednikom vlade i ministrom odbrane Izraela Ehudom Barakom, ministrima vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim, Bugarske Nikolajem Mladenovim i Kosova Enverom Hodžajem, američkim senatorom Džonom Mekejnom, kao i poslanicima njemačkog Bundestaga: potpredsjednikom poslaničke frakcije CDU/CSU za spoljnu, odbrambenu i evropsku politiku Andreasom Šokenhofom, predsjednikom Odbora za pitanja EU Gunterom Krihbaumom, predsjednikom Odbora za spoljne poslove Ruprehtom Polencom i poslanikom CDU/CSU Roderihom Kajzeveterom.

„Prijateljstvo Rusije i Crne Gore se nastavlja, ostajemo privrženi odnosima sa Rusijom, da ih unaprijedimo i osavremenimo“ kazao je Đukanović tokom sastanka sa ruskim šefom diplomatije.

 

Lavrov je ocijenio da Crna Gora istovremeno ispunjava svoju evropsku i evro-atlantsku agendu i afirmiše dobre odnose sa Rusijom, te da postoji prostor za proširenje ekonomske saradnje. U tom kontekstu sagovornici su najavili skori sastanak međuvladine komisije za ekonomsku saradnju dvije države, saopšteno je iz Vlade.

Đukanović je predstavnicima Bundestaga zahvalio na kontinuiranoj podršci u procesu evropskih integracija, ukazujući na dalju posvećenost Crne Gore sprovođenju reformi i dinamičnom ispunjavanju evropske agende u procesu pregovora.

Mi svaku zemlju tretiramo u skladu sa njenim zaslugama i mogućnostima, uz jasnu potrebu evropske perspektive cijelog regiona i, u tom smislu, podržavamo Crnu Goru na evropskom putu dostizanja standarda i reformi, kazali su predstavnici CDU/CSU u Bundestagu.

Crnogorski premijer i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović  razgovarali su o evropskoj perspektivi i ocijenili da dvije zemlje njeguju dobrosusjedske odnose, što umnogome doprinosi stabilnosti i daljem prosperitetu cijelog regiona.

U razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Bugarske Nikolajem Mladenovim, iskazana je spremnost za nastavak saradnje u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija, i u tom smislu najavljena dalja podrška Bugarske u tim procesima.

Premijer Đukanović i šef diplomatije Kosova Enver Hodžaj razmijenili su mišljenja o aktuelnim ekonomskim i političkim temama i potvrdili dobre bilateralne odnose koji predstavljaju osnovu za jačanje privredne saradnje.

Đukanović se, na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije, sastao i sa američkim senatorom Džonom Mekejnom, i još jednom su potvrđeni partnerski odnosi dvije zemlje.

Đukanović je istakao da će Crna Gora nastaviti da njeguje dobre odnose sa partnerskim zemljama i zemljama u regionu na planu očuvanja bezbjednosti i jačanja privredne saradnje.

Mekejn je pohvalio rezultate koje je Crna Gora postigla u svim oblastima i ponovio spremnost SAD da nastave sa podrškom Crnoj Gori u pravcu nastavka reformskog zamaha i poboljšanja kvaliteta života.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније