Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 12. 2014. 18:30 >> 20:40
4

PREPORUKE POSP-A

'Potrebni dodatni napori za poglavlja 23 i 24'

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP), u danas usvojenoj Deklaraciji i preporukama Savjetu za stabilizaciju i pridruživanje i institucijama u CG i EU, pozdravio je činjenicu da, u cjelini, crnogorski pregovori o pristupanju Evropskoj uniji napreduju, ali i podsjetio na potrebu ukupne ravnoteže u pregovorima i posebno na veću pažnju na poglavlja koja se tiču vladavine prava – 23 i 24.

Takođe je naglašena i potreba efikasnog sprovođenja akcionih planova za ova dva poglavlja, posebno u cilju uspostavljanja pouzdanog sistema praćenja ostvarenih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uključujući korupciju na visokom nivou. 

POSP je ova dokumenta usvojio većinom glasova poslanika Skupštine Crne Gore i jednoglasno od strane evropskih poslanika.

Pozdravljena je činjenica da su u crnogorske radne grupe za pregovaračka poglavlja uključeni predstavnici civilnog društva i naglašen značaj inkluzivnosti procesa reformi, kako bi se nastavio napredak u pristupnim pregovorima.

Dalje se naglašava i pozdravlja dalje jačanje zakonodavne i nadzorne uloge Skupštine, kao i unapređenje veze parlamenta sa građanima i njegove ukupne otvorenosti, poziva na dalje snažnjenje administrativnih kapaciteta Skupštine. U Deklaraciji se ukazuje i na potrebu ostvarivanja zaključaka i preporuka iz ranijih deklaracija POSP-a vezano za normativno unapređenje pozicije Skupštine Crne Gore i njenih radnih tijela, posebno Odbora za antikorupciju;

U Deklaracijie se „iskazuje ozbiljna zabrinutost zbog članaka objavljenih u listu ,,Informer”, kojima se poziva na nacionalnu i vjersku mržnju, i oštro osuđuje napade pomenutog lista na aktiviste civilnog drštva i poziva nadležne organe da zaštite aktiviste civilnog društva od napada i stvore ambijent u kojem mogu raditi bez straha od odmazde; poziva se Vrhovni državni tužilac da ispita konkretni slučaj negativne kampanje lista ,,Informer'' prema aktivistkinji nevladinog sektora“,

Takođe je iskazana zabrinutost zbog nekažnjivosti za ratne zločine, uz podsjećanje na potrebu da Crna  Gora mora da pojača svoje napore u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina i efikasno istražuje, goni, sudi i kažnjava ratne zločine, u skladu s međunarodnim standardima; ukazuje sa zabrinutošću na donošenje pravosnažnih sudskih odluka vezano za zloupotrebu zatvorskih mjera prema pripadnicima nacionalne stranke muslimansko-bošnjačkog naroda (SDA).

„Pozdravlja se rad komisije za praćenje istraga kao i napredak koji su državni organi postigli u rješavanju slučajeva napada na novinare i izražava očekivanje da će preostali slučajevi biti riješeni; izkazuje zabrinutost zbog pada profesionalnosti i objektivnosti informativnog programa javnog servisa i drugih glasila“, navodi se u Deklaraciji.

Nadovezujući se na prethodne sastanke POSP-a i prethodno usvojene preporuke, izražava očekivanje da će afera „Snimak“  brzo dobiti konačni epilog.

Konstatuje se da nisu stvoreni uslovi za implementaciju Zakona o izboru odbornika i poslanika koje se odnose na primjenu elektronske identifikacije birača i u cilju izbjegavanja dalje političke polarizacije između vlasti i opozicije, poziva se na potpunu implementaciju zakonskih normi.

„Primjećuje sa zabrinutošću da je sprovođenje svih izbora snažno osporavano; poziva crnogorske vlasti da  snažno i sistematično unaprijede izborni zakonodavni i organizacioni okvir; s tim u vezi, pozdravlja napore na unapređenju kvaliteta i pouzdanosti biračkih spiskova, i rad višestranačke radne grupe na izradi Zakona o finansiranju političkih partija i poziva na skoro usvajanje izmjena Zakona; konstatuje da Državna izborna komisija nije uspostavljena na vrijeme za majske izbore, da centralizacija biračkog spiska nije okončana prije decembarskih izbora u Herceg Novom i da su značajne izmjene Zakona o finansiranju političkih partija poništene od strane Ustavnog suda“, stoji u Deklaraciji.

POSP pozdravlja snažnu i kontinuiranu posvećenost Crne Gore regionalnoj saradnji i njenu konstruktivnu ulogu u održavanju regionalne stabilnosti, kao i utvrđivanje sporazuma o granici sa BiH i izražava nadu da će uzajamno prihvatljiva rješenja u vezi sa pitanjem granica sa preostalim susjednim zemljama biti uskoro pronađena.

Pozdravljena je i usklađenost vanjske politike Crne Gore s EU, kao i činjenica da je u skladu s tim Crna Gora već otvorila pregovore u poglavlju 31 - vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika;

„Ukazuje da su snažniji napori potrebni u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući bolju saradnju policije i tužilaštva u istražnom postupku; konstatuje da izbor Vrhovnog državnog tužioca i strukturne promjene, kao što su uspostavljanje specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i uspostavljanje posebnih jedinica policije za finansijske istrage i sajber kriminal, mogu doprinijeti postizanju većeg napretka u ovom pogledu“, navodi se u Deklaraciji.

POSP ponavlja značaj sistematičnog razvoja stabilnog sistema praćenja rezultata ostvarenih u istragama, krivičnom gonjenju i presudama, zaplijeni i konfiskaciji u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala i naglašava da je napredak u ovom pogledu i dalje nedovoljan u Crnoj Gori.  Takođe, Crna Gora se ohrabruje da sprovodi Zakon o javnim nabavkama i da ojača potrebne administrativne kapacitete u tom pogledu;

Pozdravljeni su i napori državnih organa u zaštiti LGBT prava tokom povorki ponosa i učešće nekoliko državnih funkcionera na povorci. Konstatuje se, međutim, da je potrebno nastaviti sa borbom protiv svih oblika diskriminacije, podsjeća na donošenje izmjena Zakona o zabrani diskriminacije i ohrabruje Crna Gora da nastavi usklađivanje zakonodavstva i u oblasti jednakih mogućnosti. Takođe, izražava se žaljenje zbog činjenice da je najistaknutiji LGBT aktivista, zbog razloga bezbjednosti, zatražio azil u inostranstvu.

POSP primjećuje sa zabrinutošću da je u oblasti rodne ravnopravnosti i ženskih prava ostvaren ograničen napredak, uprkos nedavno usvojenim izmjenama Zakona o izboru odbornika i poslanika, na osnovu kojih na svaka četiri kandidata prema redosljedu na listi mora biti po jedan kandidat manje zastupljenog pola, da je politička reprezentacija žena i dalje na niskom nivou i da su samo 17 odsto poslanika Skupštine žene.

Kako se navodi, pozdravlja se održavanje skupa na temu “Žene u biznisu” koji je organizovan  u okviru Cetinjskog parlamentarnog foruma i prepoznaje značaj debata koje su okupile poslanike, predstavnike vlada i međunarodnih organizacija; podržava njihov dalji rad u ovoj oblasti;

POSP „pozdravlja činjenicu da je Crna Gora ratifikovala Konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulsku konvenciju) ali izražava ozbiljnu zabrinutost zbog još raširenog problema nasilja nad ženama; konstatuje da su dodatni napori potrebni za jačanje kapaciteta organa za sprovođenje zakona, pravosuđa i službi socijalne zaštite koji se bave pojedinačnim slučajevima nasilja nad ženama, posebno u pogledu uvođenja zaštitnih mjera, djelotvornijih istraga, pravovremenog vođenja sudskih predmeta i donošenja presuda počiniocima koje će biti srazmjerne težini počinjenih djela“.

Takođe, primjećuje se da je, uprkos naporima za uključivanje Roma u obavezno obrazovanje, stopa napuštanja visoka pa se naglašava značaj sprovođenja Strategije za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2012-2016 kako bi se smanjilo njihovo siromaštvo i isključenost iz društvenog života Crne Gore, a posebno preduzele mjere u oblasti zapošljavanja, kao i u dostupnosti obrazovanja, stambenih uslova i zdravstvene zaštite.

Kada je u pitanju ekonomija, pozdravlja se nastavak rasta u 2014.godini.

„Primjećuje se da je konsolidovani budžetski deficit u 2013. ublažen u odnosu na deficit zabilježen u 2012. Godini. Međutim, izražava se zabrinutost zbog i dalje visoke stope nezaposlenosti i uvećanja javnog duga, koji dostiže 58% BDP-a, poziva na dodatne napore u borbi protiv utaje poreza i uspostavljanju socijalno pravednijeg sistema oporezivanja, borbi protiv pronevjera i suzbijanja sive ekonomije. Takođe, naglašava se potreba Crne Gore da riješi kritično stanje na tržištu rada“, navodi se u Deklaraciji.

I na kraju, Deklaracijom se pozdravlja sporazum ministara telekomunikacija Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore o smanjenju cijena rominga do 2017. godine na nivo tarifa Evropske unije.

POSP je juče i danas održao deveti sastanak u Briselu, pod zajedničkim predsjedavanjem predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića i predsjedavajuće Delegacije EP, Anelize Dods.

Jelena Otašević, Televizija Crne Gore

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније