Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 06. 2014. 14:26 >> 14:27

U JULU O INTEGRACIJAMA

Crna Gora na Croatia Forumu

Potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministar vanjskih i evropskih poslova te zemlje Vesna Pusić najavila je održavanje devetog "Croatia Foruma" u Dubrovniku od 10. do 12. jula.

 

 

Glavna tema biće EU integracija zapadnog Balkana. Uz predstavnike SAD-a, Kine i Rusije, na Forumu će učestvovati zemlje članice EU kao i zemlje iz regije koje nemaju status kandidata, piše Anadolija.

Do sada je učešće potvrdilo 19 zemalja na niovu ministara vanjskih poslova, a osim zemalja članica EU učešće su prijavili Turska, Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Srbija i Novi Zeland. 

Na nivou nižem od ministarskog biće zastupljeno između 15 i 20 država. Na Forum, kako je najavljeno, dolazi i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, te predstavnici OEBS-a.

"Fokus je budućnost Jugoistočne Evrope (JIE) i zapadnog Balkana u odnosu na članstvo svih država naše regije u Evropskoj uniji. To je logični nastavak hrvatske politike u evropskim institucijama i u našoj regiji koja je usmjerena prema doprinosu stabilizovanja Jugoistočne Evrope. Mi smatramo da se stabilnost regije povećava i da joj doprinosi članstvo država u EU, posebno sam proces pristupanja EU. Proces pristupanja u našoj regiji znači izgradnju i stabilizaciju institucija te izgradnju infrastrukture države. Naša je procjena da nema stabilne kuće bez stabilnog okruženja“, kazala je Pusić.

Ona je naglasila kako je Hrvatska učestvovala na međuvladinoj konferenciji na kojoj su otvoreni pregovori za Srbiju, da podržava dobijanje kandidatskog statusa za Albaniju koji bi se mogao ostvariti krajem ovog mjeseca, te da je Hrvatska aktivna u podršci Crnoj Gori za članstvo i dobijanje pozivnice za NATO koje bi se moglo ostvariti u septembru ove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније