Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Mina ]

22. 04. 2024. 11:02 >> 21:50
8
Čitaj mi:

Grupa građana

Skup podrške Katniću ispred SDT-a: Traže da se brani sa slobode

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić žrtva je optuženih za državni udar, poručeno je sa protesta grupe građane ispred zgrade Specijalnog državnog tužilašta (SDT) i zatraženo da se Katniću omogući da se brani sa slobode.

Skup u znak podrške Katnić, održan je pod sloganom "Stop progonu i selektivnoj pravdi".

Grupa građana je zatražila da se Katniću omogući da se brani sa slobode, zbog narušenog zdravlja, navodeći da je njegov život doveden u pitanje.

Okupljeni su prosuli crvenu boju, koja, kako je saopšteno, simboliše prolivenu crnogorsku krv.

Katnić je uhapšen po nalogu SDT-a 14. aprila, a dva dana kasnije određen mu je pritvor do 30 dana.

Građanska aktivistkinja Svetlana Pajović Musić rekla je da se protest tiče ugroženog života Katnića.

„Kao crnogorski građanski aktivisti, svjesni situacije u kojoj se nalazimo i četvorogodišnjeg konstantnog progona i velike neprade, odlučili smo da reagujemo i da pokušamo na svijest i etiku ukoliko je još ima“, rekla je Pajović Musić.

Kako je rekla, okupili su se ispred „još jedne okupirane crnogorske institucije od velikosrpske mašinerije koja vlada Crnom Gorom, rukom svojih usližnih političara, medija i nevladinog sektora“.

"U prilog tome stoji selektivno činjenje sudske vlasti i tužilačke organizacije, zbog kojih je Crna Gora po zadnjem izvještaju Fridom hausa i dalje na listi hibridnih režima“, kazala je Pajović Musić.

Ona je navela da je Katnić žrtva optuženih za državni udar, koji žele osvetu.

„I njegovim progonom, u sprezi sa SDT-om, žele obesmisliti taj proces“, rekla je Pajović Musić.

Ona je upitala kako vjerovati SDT-u koji je desetine dokumentovanih predmeta odbacio, a na mnoga nepočinstva sadašnje vlasti se pravi slijep i gluv.

„Među njima su i slučaj tadašnje ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, koji smo tada 2022. godine kao građanski aktivisti podnijeli, dokumentovani slučaj zbog smrti više osoba u domovima za stare u Risnu i Bijelom Polju. Tu je i slučaj Olivere Injac“, kazala je Pajović Musić.

Ona je pitala kako vjerovati SDT-u koji je odbacio podizanje optužnice protiv Petra Kneževića, audio snimke je odbacio kao dokaz, ne dozvoljavajući mogućnost nezavisnog vještačenja.

„Kako vjerovati ovakvom SDT-u i audio snimcima u kojima se govori o sprezi sa kriminalnim terorističkim grupama koje bi da zapale Cetinje u toku nasilnog ustoličenja popa crkve Srbije“, rekla je Pajović Musić.

Kako je navela, tu su i namještanje tendera, pronevjera u Rudniku uglja, kupovina trajekta, šverc cigara i kockanje o trošku države.

„Tu je i Vesna Bratić koja je nezakonitim otkazima napravila štetu više stotinja hiljada EUR po dražvu, koju sud ne može da nađe da se pojavi na ročištima. Kao što ne mogu pronaći da se pojavi na ročištima ni novinarku Vijesti Jelenu Jovanović, koja je nacrtala mete građanskim aktivistima i novinarima, proglasivši ih ekstremistima“, rekla je Pajović Musić.

Ona je kazala da se veza nepravosnažno suđenih za državni udar sa glavnim sepcijalnim tužiocem Vladimirom Novovićem očituje od slučaja iz 2017. godine, kada ih je sudija Novović oslobodio optužbe da su tokom demonstracija 2015. godine pokušali nasilan upad u Skupštinu.

„Indikativno je da je Novović, dok je bio u Sudskom savjetu, agitovao da sudija Piletić, poslije ukidanja presude za pokušaj terorizma i državni udar, pređe iz Apelacioni u Vrhovni sud, što je osujetila Agencija za sprečavanje korupcije utvrdivši ugrožavanje javnog interesa“, navela je Pajović Musić.

Kako je navela, u ambijentu političkog odstrijela i javnog linča, gdje su SDT i sudstvo „klasično političko oružje fašističke družine na vlasti, besmisleno je govoriti o njihovoj nezavisnosti“.

Pajović Musić je poručila da se danas vladavina prava pretvorila u pravo na vladavinu.

„Ovdje smo iz revolta i nepodnošljive nepravde koja je kulminaciju doživjela besmislenim tamničenjem Katnića i teškim ugrožavanjem njegovog zdravlja i života i da apelujemo na etiku i savjest“, istakla je Pajović Musić.

Ona je kazala da je Katnić časni katunjanin, koji svoju čast i dostojanstvo brani ličnim otporom i nepristajanjem na igre fašističke klike.

„Zato, radi medija koji dižu tenzije, propagandne mašinerije koja pravi rijaliti, zajedno sa jednim od Vučićevih piona, Abazovićem i Adžićem, radi fašističke družine na vlasti koja tuži sudi i presuđuje, kao i radi rulje koja je žedna krvi, šaljemo poruku i pitamo: koliko vam je crnogorske krvi dosta“, rekla je Pajović Musić.

Ona je poručila da treba zaustaviti politički progon Crnogoraca, selektivnu pravdu i tiraniju vlasti.

Pajović Musić je kazala da je više od 1,2 hiljade osoba potpisalo inicijativu Crnogorskog helsinškog odbora i grupe građana, kao podršku da se zaštite osnovna ljudska prava Katnića i da se pusti da se bran isa slobode.

Ona je nakon toga pročitala otvoreno pismo koje je CHO, zajedno sa grupom crnogorskih građanskih aktivista, dao na online peticiju.

U tom pismu se navodi da pismo koje je Katnić uputio dnevnom listu Pobjeda, portalu Standard i novinaru Šekiju Radončiću, ukazuje na dramatičnu situaciju stvorenu njegovim hapšenjem, koje je praćeno nezapamćenom orkestriranom političkom i medijskom hajkom i blaćenjem.

“Koji na najgrublji način potiru ne samo pretpostavku nevinosti, već i ozbiljno izazivaju sumnje u regularnost i zakonitost cijelog postupka”, navodi se u pismu CHO i grupe građana.

Ističe se da Katnićeva odluka da štrajkuje glađu izaziva ogromni rizik po njegov život.

“Pretpostavljajući da SDT ima i obavezu, namjeru i interes da Katnića procesuira živog i da tako dokaže optužnicu – ako je i kada je bude podiglo – a ne da dopusti, to jest da izazove njegovu smrt i time mu presudi i prije i bez suđenja, zahtijevamo da se Katniću omogući odbrana sa slobode, uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu”, navodi se u pismu.

Dodaje se da se eventualna optužnica mora zasnivati i dokazivati na činjenicama i vjerodostojnim dokazima.

“Katniću ne može biti presuđeno prije suđenja, u atmosferi linča i političkog progona, a u uslovima njegovog ozbiljno narušenog zdravlja i uz štrajk glađu”, kaže se u pismu.

Kako se navodi, selektivna i politički motivisana pravda je gora i od najgore nepravde.
U pismu se dodaje i da postupanje prema Katniću mora biti zakonito u svakom detalju i da bilo kakav politički motivisani uticaj mora biti zaustavljen i osujećen.

“Ukoliko glavni specijalni tužilac Novović i svi koji su uključeni u postupanje prema Katniću, budu ignorisali njegova neotuđiva ljudska prava, onda moraju biti svjesni i krivično-pravne odgovornosti koju sa sobom, pred očima crnogorske i međunarodne javnosti, nosi nehumano i protivzakonito postupanje”, poručuje se u pismu.

Građanska aktivistkinja Ivan Pajović kazala je da je život Katnića u pitanju.

„Radi se samo o pravu i tome da čovjek treba da bude medicinski propraćen i da ne dozvolimo da iza rešetaka umre, čemu bi se itekako sladili“, rekla je Pajović.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније