Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

17. 04. 2024. 06:25 >> 10:40
1
Čitaj mi:

ODBOR SENATA USVOJIO ZAKON O Z. BALKANU

Podrška borbi protiv korupcije i sankcijama

Spoljnopolitički odbor američkog Senata u utorak je odobrio predlog zakona o Zapadnom Balkanu i poslaće ga na izjašanjavanje pred puni sastav gornjeg doma Kongresa. U tom dokumentu, između ostalog, navodi se da je korupcija i dalje problem na Zapadnom Balkanu i da je jedna od najvećih prepreka ekonomskom i političkom razvoju regiona.

Zakon je Senatu u maju prošle godine podnijela demokratska senatorka Džin Šahin, predsjedavajuća senatskog Pododbora za Evropu, uz podršku kolega iz obje političke stranke. U pisanoj izjavi za Glas Amerike, Šahin je u utorak naglasila da je odobravanjem zakonskog predloga, spoljnopolitički odbor "poslao poruku o obnovljenoj posvećenosti zemljama Zapadnog Balkana".

"Napisala sam ovaj zakonski predlog da bi se usredsredili na prilike da se osnaži naša posvećenost i investicije u regionu, jačanjem trgovinske i ekonomske saradnje, i da bi se pooštrili američki mehanizmi da se riješi pitanje malignog uticaja, korupcije i drugih napora kojima se pokušavaju podriti demokratske aspiracije regiona. Najvažnije je to što će, ako bude potpisan, zakon kodificirati uredbe o reševanju koruptivnog i anti-Dejtonskog ponašanja na Zapadnom Balkanu, stavljajući jasno do znanja da SAD neće tolerisati napore da se podriju mir i stabilnost u regionu. Radujem se saradnji sa jednim od autora zakonskog predloga, senatorom (Rodžerom) Vikerom na usvajanju zakona", poručila je Šahin.

Izmijenjeni tekst predloga zakona objavljen je na sajtu Spoljnopolitičkog odbora.

"Korupcija, uključujući među ključnim političkim liderima, nastavlja da muči zapadni Balkan i predstavlja jednu od najvećih prepreka daljem ekonomskom i političkom razvoju u regionu. Kampanje dezinformacija koje ciljaju Zapadni Balkan potkopavaju kredibilitet demokratskih institucija u regionu, uključujući integritet izbora. Ranjivost na sajber napade ili napade na infrastrukturu informacione i komunikacione tehnologije povećava rizike za funkcionisanje vlade i pružanje javnih usluga", piše u predlogu zakona. 

Državni sekretar SAD će kroz tekuće i nove programe razviti inicijativu koja teži da proširi tehničku pomoć u svakoj zemlji zapadnog Balkana.

"Uzimajući u obzir lokalne uslove i zavisno od saglasnosti vlade zemlje domaćina pomoći će razvoju novih nacionalnih strategija za borbu protiv korupcije. Nastojaće da dijeli najbolje prakse sa civilnim agencijama za sprovođenje zakona i pravosudnim institucijama i drugim relevantnim administrativnim tijelima zemalja Zapadnog Balkana i obezbijedi obuku za njih, kako bi poboljšao efikasnost, transparentnost i odgovornost takvih agencija i institucija", navodi se u tekstu predloženog zakona. 

U zakonskom predlogu se poziva i na blisku koordinaciju sa Evropskom unijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i drugim saveznicima i partnerima kada je riječ o sankcijama koje se tiču zemalja regiona i da se "usklade napori što je više moguće" da bi se pokazala jasna posvećenost poštovanju demokratskih principa. 

Između ostalog se izražava duboka zabrinutost zbog stanja demokratije u Srbiji.

Region Zapadnog Balkana, prema definiciji američkog Kongresa, čine Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makednija i Srbija.

Da bi zakonski predlog bio usvojen, mora prvo da ga odobri puni sastav Senata, a zatim i Predstavnički dom prije nego što ga potpiše predsjednik Džo Bajden, prenosi Glas Amerike. Još nije poznato kad bi Senat mogao da se izjasni o predlogu zakona o Zapadnom Balkanu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније