Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Nena Drašković, Radio Crne Gore ]

13. 04. 2024. 07:13 >> 21:18
Čitaj mi:

ROK ISTIČE U PONEDJELJAK

Pod znakom pitanja izbor kandidata za čelnika Vrhovnog suda

Ponovo je izbor kandidata za predsjednika Vrhovnog suda pod znakom pitanja. Iako rok ističe u ponedjeljak, malo je vjerovatno da će se to dogoditi.

Upitno je i da će biti ispoštovan rok koji je postavila Evropska komisija za ispunjavanje tog uslova. U sudskom savjetu smatraju da kandidata treba birati nadpolovičnom većinom, to jest izmjenama zakona.

"Do sada je osmi put se pokušava da se izabere predsjednik Vrhovnog suda sa dvije trećine glasova na opštoj srednici. To ne polazi za rukom Vrhovnom sudu, znači već postoji ozbiljan problem. Tako da u tom pravcu ja sam zagovornik te teze da treba mijenjati zakon. To treba da bude nadpolovična većina i smatram da čak treba da bude više kandidata, recimo da dođe dva kandidata u koja bi dobila tu nadpolovičnu većinu na opštoj srednici Vrhovnog suda i da je među više kandidata sudski savjet vira predsjednika Vrhovnog suda", kaže advokat Dražen Medojević.

Da je do rješenja moguće doći jedino izmjenom zakona, saglasni su pravni stručnjaci. Dugovodišnji sud je Ustavnog suda Blagota Mitrić saglasan je sa mišljenjem Medojevića da bi kandidata trebalo birati nadpolovičnom, a ne dvotrećinskom većinom.

"Mislim da je stav Sudskog savjeta sasvim na mjestu i da je dovoljna prosta većina, tj. 50 plus 1, potpuno kad se radi o kandidaturi. Prema tome ja mislim da, ako hoćemo naprijed, ako hoćemo u Evropu, ponosimo nam uši Evrope, to je jedino, jedno racionalno i validno rješenje sa koje ćemo izaći iz čorsokak, s tim da taj zakon mora biti donesen u hitnom postupku ili u formi lek specialisa", ističe Mitrić za Radio Crne Gore.

I pravnik Veselin Radulović mišljenja je da bi proceduru predlaganja od strane Vrhovnog suda trebalo olakšati zakonskim izmjenama.

"I naravno, bilo bi dobro da se radi na izmjenama zakona kako bi se taj proces odblokirao i najzad, kako bismo na poziciji načelu sudstva dobili neku osobu sa integritetom koja će raditi svoj posao, ali ipak drugačije nego što je to činjela gospođa Medenica", kaže advokat Radulović.

Podsjećamo, izbor predsjednika Vrhovnog suda prvi je i osnovni uslov za ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније