Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J. [ Portal RTCG ]

10. 04. 2024. 13:15 >> 06:40
1
Čitaj mi:

RADOJE KORAĆ

Na 100.000 stanovnika imamo 50 sudija

Predsjednik Sudskog savjeta Radoje Korać na današnjoj pres konferenciji govorio je o izboru predsjednika Vrhovnog suda i naglasio da očekuje da se to pitanje riješi. Osvrnuo se i na dugo trajanje postupka protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, i naveo da se boljom organizacijom suda, praksi odlaganja ročišta stalo na put.

"Za to dugo trajanje, mislim da ima objektivnih i subjektivnih razloga. Objektivni su prostorni, tehnički i personalni. Prema nekim istraživanjima, pokazalo se da je značajan broj odlaganja bio zbog optuženih i zbog sudija. Vjerujem da bi se nekim dodatnim zalaganjem, koncentracijom postupaka - dokaza, rigoroznijim kažnjavanjem i sprječavanjem zloupotrebe procesnih pravila, radilo u pravcu povećanja efikasnosti rada u tom odjeljenju", istakao je Korać. 

Kaže da bi trebalo izmijeniti neke odredbe Zakona o krivičnom postupku.

"Slučaj Vesne Medenice je konkretan. Jednom boljom organizacijom i planiranjem suda, tome bi se moglo stati na put", smatra Korać.

"Sudski savjet je raspisao osmi oglas za izbor predjsednika Vrhovnog suda i nikako ne može niti hoće da utiče na izbor predsjednika Vrhovnog suda", kaže Korać koji očekuje od Vrhovnog suda da izabere predsjednika.

Ipak, dodaje, nijesu sigurni ni da će sada do toga doći.

"Mi radimo svoj posao i nijedan oglas nije ostao a da nije objavljen. Bilo bi poželjno da glasaju kako god hoće, mi ne želimo da im ukažemo kako da glasaju", istakao je Korać.

Član Sudskog savjeta Miodrag Iličković kaže da je neshvatljivo da 17 sudija Vrhovnog suda ne može da predloži jednog kandidata.

"V.D. stanje traje skoro dvije godine... Neshvatljivo je da 17 sudija Vrhovnog suda ne može da predloži jednog kandidata. Imperativ je svih da se izabere predsjednik Vrhovnog suda. Željno čekamo izmjene zakona da se konačno riješi ovo pitanje", kaže Iličković.

On nije imao informaciju da li se neko prijavio na oglas za izbor kandidata za predsjednika Vrhovnog suda.

Korać je ocijenio da stanje u crnogorskom pravosuđu može biti bolje.

"Ažurnost ostaje na istom nivou efikasnost pada. Razlog za to je nedostatak sudija. Ne javlja se dovoljan broj kandidata za sudije pa se sudstvo i Sudski savjet nađe da ne može da obezbijedi drugog sudiju, niti da nekog sudiju pošalje na drugo mjesto bez njegove saglasnosti. To stvara probleme za popunjavanje u pravosuđu. Zanimljivo je da nema interesovanja za rad u pravosuđu, što je nekad bio potpuno drugačiji proces", istakao je Korać.

Kaže da je saglasan da sudstvo na putu CG ka EU može biti neki kamen spoticanja, ali smatra da mora biti odgovornosti na svim organama vlasti.

"Bez odgovornosti nema dobrog obavljanja posla. I sud i sudije istovremeno treba da su odgovorni i otvoreni prema javnosti i više nego što jesu. Imamo 50 sudija na 100 hiljada stanovnika. Istina, imamo i mnogo predmeta i sudija koji ne prate sve standardne za rad sudstva", kazao je Korać.

Na pitanje zašto u posljednih godinu dana niko nije pokrenuo pitanje odgovornosti za evidentno loš rad, Dražen Medojević odgovara:

"Pokretanje odgovornosti sudija je isključivo u nadležnosti Vrhovnog suda. U svim tim anomalijama mislim da se izlazi iz okvira Sudskog savjeta. Tu treba sveobuhvatna akcija i izvršne i zakonodavne vlasti. Tu treba opšta mobilnost na nivou cjelokupne zajednice i društva. Radimo sve što je u našoj moći, biramo najbolje kandidate, nema više "e ovaj će da prođe". Moraju se mijenjati Zakoni. Predsjednici sudova, predsjednik Vrhovnog i Apelacionog suda, svi elementi treba da se pokrenu, mnogo je složeno", istakao je Medojević.

Korać naglašava da je ovaj Sudski savjet, u ovom sastavu, čvrst u stavu i dosljedan u praksi da će birati za sudije samo one koji ispunjavaju Zakonom propisane uslove.

"Svaki član Sudskog savjeta ocjenjuje svakog kandidata u po četiri elementa. O svim činjenicama vodimo računa", zaključio je Korać.

Konatar: Rok do 24. aprila za okončanje izbora predsjednika Vrhovnog suda

Članica Sudskog savjeta Sanja Konatar kazala je na današnjoj konferenciji za medije da je Sudskom savjetu dat rok do 24. aprila da okonča izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Ona je kazala da je zbog toga Sudski savjet apelovao na sudije Vrhovnog suda da na proširenoj sjednici izaberu jednog kandidata.

Korać je kazao da su tokom izvještajnog perioda vođena tri disciplinska postupka po predlozima za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudije podnijetih u 2023. godini.

"U dva postupka predlozi za utvrđivanje disciplinske odgovornosti odbijeni su kao neosnovani, imajući u vidu da su postupci inicirani zbog nedostavljanja potpunih podataka o imovini i prihodima u skladu sa propisima
kojima se uređuje sprječavanje sukoba interesa. Jedan postupak iniciran krajem 2023. godine je u toku. Isti se odnosi na predlog predsjednika Višeg suda u Podgorici za utvrđivanje disciplinske odgovornosti protiv sudije ovog suda Suzane Mugoše zbog njenih izjava objavljenih u sredstvima informisanja", navodi se u izvještaju.

Takođe, u 2023. godini okončana su tri postupka započeta tokom 2020. i 2021. godine.

"Isti su obustavljeni jer su sudijama na koje su se odnosili ti predlozi konstatovani prestanci funkcija na lični zahtjev. Jedan postupak iniciran u 2021. godini još traje, jer nije pravosnažno okončan. Podnijeta je žalba na odluku Disciplinskog vijeća", navodi se u izvještaju. 

Cjelokupan izvještaj o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za 2023. godinu dostupan je na linku.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније