Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj.

09. 04. 2024. 13:57 >> 14:37

TONINO PICULA

"Podrška Planu rasta nije samo finansijska pomoć, već i politička poruka"

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da ga raduje podrška država članica EU Planu rasta za Zapadni Balkan, jer je shvata i kao političku poruku. Poručio je da se nada da će doprinijeti i jačanju demokratskih standarda u zemljama Zapadnog Balkana.


Države članice EU potvrdile su politički sporazum o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu nudi šest milijardi eura dodatne finansijske pomoći u periodu od 2024. do 2027. godine.

"Odbori su danas snažno podržali Plan rasta za Zapadni Balkan. Kao supregovarač Evropskog parlamenta u Hrvatskoj, srećan sam s podrškom, jer to nije samo finansijska potpora već i politička poruka. Nadam se da će Plan osim ekonomskih benefita doprinijeti i jačanju demokratskih standarda u zemljama ZB", poručio je Picula na mreži Iks.

 

Predsjedništvo Savjeta EU i Evropski parlament postigli su 4. aprila privremeni sporazum o uspostavljanju Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, koji je centralni dio Plana rasta za Zapadni Balkan koji je Evropska komisija predstavila u novembru 2023.

Očekuje se da će se instrumentom, kojim se pokriva period od 2024. do 2027. godine, partnerima EU na Zapadnom Balkanu obezbijediti do dvije milijarde eura u grantovima i četiri milijarde eura u kreditima. Kako je ranije saopšteno iz Saveta EU, instrumentom će biti dopunjen postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III) i značajno povećana finansijska pomoć regionu.

Cilj Instrumenta je da podrži partnere EU sa Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi u vezi sa EU, kao i da stimuliše njihovo ekonomsko približavanje EU na osnovu "ambizioznih reformskih agendi".

Pored toga, Instrument će promovisati usklađivanje partnera sa vrijednostima, zakonima, pravilima, standardima, politikama i praksama EU u cilju budućeg članstva u EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније