Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

04. 04. 2024. 17:45 >> 18:01
2
Čitaj mi:

NIKOLIĆ O SO ŠAVNIK

"Vlada da povuče odluku o prinudnoj upravi ili napuštamo Odbor"

Ako Vlada Crne Gore istraje u odluci o uvođenju prinudne uprave u Opštini Šavnik preduzećemo niz mjera, a prva je napuštanje Odbora za sveobuhvatnu reformu, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić.

"Uvođenje anarhije ne smije biti ponašanje Vlade, jer poslijedice mogu biti nesagledive. Nezabilježen je presedan da odluka o uvođenju prinudne uprave bude reaktivirana nakon povlačenja", istakao je Nikolić.

Napomenuo je da su pozvali Vladu da povuče odluku o uvođenju prinudne uprave u Šavniku, ali da je izostao odgovor od premijera Milojka Spajića.

Nikolić je naglasio da ovo nije pitanje niti Opštine Šavnik niti pitanje vlasti u Crnoj Gori, niti pojedinačnih političkih interesa već poštovanje temeljnih principa ustavnog poretka.

"Vlada koja nije u stanju da obezbijedi poštovanje Ustava nego svojim aktivnostima ulazi u rizik rušenja principa vladavine prava, ne može da govori o IBAR-u, kao ni o evropskim vrijednostima", kazao je Nikolić. 

On je naglasio da nije u skladu sa Ustavom da se uvodi prinudna uprava nakon raspuštanja lokalnog parlamenta.

Ukoliko Vlada Crne Gore pokaže spremnost da povuče odluku o uvođenju prinudne uprave u Opštini Šavnik, Nikolić je istakao da su iz Demokratske partije socijalista spremni da sjednu za sto i definišu model političkog kompromisa na temelju poštovanja zakona. 

Nikolić je istakao da u slučaju da se ovako ponašanje kao u Šavniku legitimiše kroz uvođenje prinudne uprave, onda će to značiti da je sve dozvoljeno u Crnoj Gori.

Naglasio je da će prva potencijalna reakcija biti napuštanje Odbora za sveobuhvatnu reformu, a da će dalje akcije zavisiti od Vlade koliko bude spremna na dijalog. 

"Naredne akcije će zavisiti od spremnosti ili nespremnosti Vlade na dijalog. Repretoar akcija je širok, razgovaraćemo u narednim danima", poručio je Nikolić. 

Kazao je da za sada ostavljaju prostor da se Vlada vrati poštovanju ustavnog poretka.

"Pozdravljamo poziv predsjednika upućen Vladi koji se tiče pozivanja na odgovornost", istakao je Nikolić.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније