Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 06. 2014. 13:08 >> 13:10
4

CRNOGORCI SE NADAJU

U Ustavu Kosova do kraja godine

Crnogorci na Kosovu očekuju da će, nakon višegodišnjih obećanja, do kraja godine ući u kosovski Ustav i dobiti adekvatno mjesto u Skupštini.

 



Otpravnik poslova Crne Gore na Kosovu, Radovan Miljanić, kazao je da Crnogorci na Kosovu nemaju nikavih problema, kosovske vlasti blagonaklono gledaju na crnogorsku nacionalnu zajednicu i pored toga što još nije u Ustavu.

„Zašto još nijesmo u Ustavu to je naša krivica. Nekad smo bili brojni na Kosovu, 1974. godine tamo su živjela tri naroda – Albanci, Srbi i Crnogorci. Kada je 2000. godine učinjen registar manjina pod patronatom Međunarodne zajednice i tada međunarodnog namjesnika Bernara Kušnera, Crnogoraca nije bilo“, objasnio je Miljanić.

Prema njegovim riječima, nikoga nije bilo da zaokruži ime crnogorsko na Kosovu i to je velika šteta jer su Crnogorci nekad bili vrlo bitan faktor na Kosovu.

Ambasador u razumnom vremenu

„To vrijeme je prošlo i nama ostaje da se ponovo konstituišemo, što smo i učinili, da budemo lojalni građani Kosova i da na neki način uspijemo da obezbijedimo normalnu životnu egzistenciju u Prištini i u drugim gradovima na Kosovu“, rekao je Miljanić crnogorskim novinarima koji su boravili u Prištini povodom otvaranja predstavništva Atlas banke.

Miljanić je podsjetio da je bilo dosta obećanja i najava da će Crnogorci ući u Ustav Kosova.

„Međutim, Crnogorci su ostali van Ustava Kosova, čvrsta obećanja i dalje stoje i nadam se da će nekom zgodnom prilikom Crnogorci dobiti ustavnu verifikaciju“, kazao je Miljanić.

Na pitanje kada očekuje da će zvanično postati ambasador Crne Gore na Kosovu, on je odgovorio da to najmanje zavisi od njega.

„Naš predsjednik Filip Vujanović je dugo odlagao akreditaciju ambasadora u Prištini, ja sam otpravnik poslova, dakle radim sve poslove koje radi ambasador, ali to je za sada niži nivo predstavljanja. Ako ja budem izbor za ambasadora, očekujem da to bude u jednom razumnom vremenu“, rekao je Miljanić.

Kad zatrebaju Crnogorci, mijenjaće se Ustav

Predsjednik Udruženja Crnogoraca na Kosovu, Slobodan Vujičić, kazao je da je ključni problem što Crnogorci nijesu ustavna kategorija to što ne mogu da dobiju potrebnu većinu za promjenu Ustava u Skupštini.

„Da bi se promijenio Ustav potrebna je da glasa dvije trećine većinske, albanske zajednice i dvije trećine manjinske zajednice. Znači unutar 20 mjesta rezervisanih za manjine, moraju dvije trećine glasati za promjene Ustava. Tu nema potrebne brojke i to je ono što čekamo“, objasnio je Vujičić.

Na pitanje šta treba da se desi da se dobije većina u Skupštini, on je odgovorio da je potrebno sačekati politički momenat gdje će Crnogorci možda nekome trebati u sabiranju.

„Ne bih da ispadne da imam nešto protiv srpske zajednice, ali kosovski Srbi koji imaju deset mjesta unutar tih 20 rezervisanih za manjine, nas ne vide kao nekoga sa kim bi mogli da sarađuju, već ko bi im uzeo neki dio, što mi nijesmo. Vjerujem da će doći bolje vrijeme i da će se to što Crna Gora i Srbija imaju sve bolje odnose reflektovati i na srpsku i crnogorsku zajednicu na Kosovu i da ćemo do kraja godine biti u Ustavu Kosova i da će se svi problemi riješiti“, naveo je Vujičić.

On je dodao da svaka crnogorska organizacija i partija na Kosovu želi da Crnogorci budu u Ustavu. Na Kosovu, kako je podsjetio, ima tri udruženja Crnogoraca i tri crnogorske partije.

Na Kosovu živi 12.000 Crnogoraca

Na Kosovu, prema procjenama, živi oko 12 hiljada Crnogoraca i oni uglavnom naseljavaju sjever države, što je, kako smatra Vujičić, dodatni problem.

„To je dodatni problem jer se sjever do skoro protivio integrisanju u kosovske institucije i u kosovsko društvo. Crnogorci kao manjina tamo nijesu mogli da budu neki faktor koji bi natjerao većinu da se integriše tako da smo i time bili oštećeni“, kazao je Vujičić.

Crnogorcima na Kosovu, kako je kazao, mnogo znači što Crna Gora sada ima otpravnika poslova u Prištini.

„Mi ga smatramo ambasadorom i on je pravi predstavnik Crne Gore na Kosovu. Njegovim dolaskom uspjeli smo da riješimo neke stvari koje su ranije bile nerješive, na primjer ujedinjavanje, ulasci u neke institucije Kosova. Sama činjenica da on vidi šta se dešava puno znači jer je ovlašćen da daje prave informacije Podgorici“, zaključio je Vujičić. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније