Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

03. 02. 2024. 11:01 >> 11:06
Čitaj mi:

Ivanović u Stejt Departmentu

Crna Gora i SAD saveznice i strateški partneri

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović sastao se, u Stejt Departmentu, sa visokim predstavnicima američke administracije, a u fokusu razgovora bilo je jačanje bilateralne saradnje, kao i podrška SAD-a reformama i unaprjeđenju demokratskih kapaciteta crnogorskog društva, saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Sa pomoćnikom državnog sekretara za energetske resurse Džefrijem Pjatom, razgovarao je o mogućnostima za dinamiziranje saradnje u oblasti energetike, sa posebnim osvrtom na projekte iz domena obnovljivih izvora energije.

"Američke investicije u ovoj, ali i svim drugim oblastima, su veoma dobrodošle u Crnu Goru", kazao je ministar, govoreći o investicionim potencijalima ali i napretku ostvarenom na planu obezbjeđivanja alternativnih izvora energije.

Pjat je pozdravio posvećenost Crne Gore izgradnji energetske nezavisnosti, istakavši da će SAD nastaviti da podržavaju takve politike, kao i da su zainteresovani za afirmaciju projektnih ideja i intenzivnije bilateralne kontakte u ovoj oblasti.

Istovremeno je ocijenio važnim to što je Evropa uspješno smanjila energetsku zavisnost od Rusije u prethodnom periodu.

U razgovoru sa prvom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara za ekonomske poslove Ejmi Holman istaknut je obostrani interes za snaženje ekonomske saradnje.

Sagovornici su ocijenili da je pokretanje ekonomskog dijaloga između dvije zemlje izraz spremnosti i SAD-a i Crne Gore, da se posebno posvete ekonomskoj saradnji i iskorištavanju investicionih potencijala, imajući u vidu izražen interes američkih kompanija za ulaganja i pokretanje novih biznisa u Crnoj Gori.

Na liniji započetog dijaloga i formiranih radnih tijela, Ivanović i Holman su razgovarali o daljem planu aktivnosti i održavanju drugog sastanka, ocijenivši da je cilj ne samo ojačati ekonomsko partnerstvo sa Crnom Gorom, već kroz projekte podstaći dalji razvoj zemlje, a time i napredak ka pristupanju Evropskoj uniji.

Šef crnogorske diplomatije se sastao i sa zamjenicom pomoćnika državnog sekretara za demokratiju, ljudska prava i rad Nikol Čalik. Predstavio je vanjskopolitičke prioritete naše zemlje, među kojima posebno mjesto zauzima što skorija integracija u EU.

"U potpunosti smo posvećeni implementaciji reformi iz EU agende, to je apsolutni prioritet Vlade, ali i cijelog društva" istakao je ministar. Ukazao je na namjeru Crne Gore da ostvari veću vidljivost na multilateralnom planu, prvenstveno kroz jačanje aktivnosti u okviru Ujedinjenih nacija, te na toj liniji, upoznao sagovornicu sa kandidaturom za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN za period 2026-2027.

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju slobode medija, kao i o reformama izbornog sistema, u skladu sa preporukama ODIHR, što će predstavljati prioritet Vlade u narednom periodu.

Ivanović je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci SAD-a reformskim procesima u našoj zemlji, posebno kada je riječ o jačanju borbe protiv korupcije.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo saradnjom i napretkom koji je Crna Gora ostvarila u oblasti sprječavanja trgovine ljudima.

"U okviru radne posjete SAD-u, ministar Ivanović je prisustvovao i Molitvenom doručku, koji se, tradicionalno, održava svakog prvog četvrtka u februaru, a pored sastanaka sa američkim zvaničnicima, tokom boravka u Vašingtonu, imao je odvojene susrete i sa predstavnicima tink tenk i akademske zajednice", saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније