Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Aleksandra Jovančević, TVCG

14. 01. 2024. 07:18 >> 17:08

SKUPŠTINA

Optimizam u vlasti uoči izbora VDT-a

U parijama parlamentarne većine uvjereni su da će 27. januara u Skupštini biti izabran Vrhovni državni tužilac i da će ta institucija nakon pet godina izaći iz v.d. stanja. Demokrate i Nova srpska demokratija ponavljaju da će glasati za kandidata Milorada Markovića.

Sjednica Skupštine Crne Gore zakazana za 27. januara, nova je prilika da se deblokira Vrhovno državno tužilaštvo i nakon skoro pet godina iz v.d. pređe u redovno stanje.

Deset dana prije, Odbor za politički sistem, pravosuđe i javnu upravu obaviće konsultativno saslušanje Suzane Mugoše i Milorada Markovića. Nakon toga u partijama vjeruju da će se iskristalisati i njihov stav.

“Skuština mora da pokaže zrelost i da nakon pet godina v.d. stanje izabere VDT-a. Smatram da će se u dogovoru sa ostalim konstituentima stvoriti uslovi za većinu od tri petine za izbor VDT-a”, kazao je za TVCG poslanik PES-a Darko Dragović PES.

Adel Omeragić iz Bonjačke stranke kaže da ta partija poziva na dijalog da se vidi koji je to kandidat najbolji za funkciju VDT-a.

Najbolji i najozbiljniji kandidat za VDT-a za Novu srpsku demokratiju je Marković, sa kako kažu, važnim ekspertskim referencama i čistom biografijom. Ni Demokratska Crna Gora ne krije ko je njihov favorit.

“Gospodin Marković, čija karijera je obilježena izuzetnim profesionalnim dostignućima i časnim namjerama, nesumnjivo zaslužuje poziciju VDT-a. Njegov izbor ne samo da će biti korak naprijed za našu tužilačku organizaciju, već će i služiti kao primjer integriteta i posvećenosti pravdi”, kazao je poslanik Demokrata Nikola Rovčanin.

Za razliku od njih Socijaldemokrate čekaju da čuju šta imaju da kažu Mugoša i Marković pred Odborom, nakon čega će odlučiti za koga će glasati.

DPS, kako je za TVCG rekao Andrija Nikolić, daje još jednu šansu parlamentarnoj većini da s opozicijom započne obećani dijalog za izbor VDT-a.

A za imenovanje Vrhovnog državnog tužioca u drugom krugu potrebna je podrška 49 poslanika. U parijama parlamentarne većine su uvjereni da će ovog puta neki od kandidata imati potrebnu podršku.

“Ja sam ubijeđen da hoćemo, ne da bude trgovina, nego nam je svima interes da se odblokira put ka EU,i da se izabere VDT kako bi u punom sastavu moglo da obavlja svoje obaveze”, kazao je Dragović.

Rovčanin kaže da je to pitanje više od politike i da je riječ o našoj evropskoj sudbini.

Kakav je konačan stav Demokratske narodne partije iz koje su ranije najavili da neće podržati nijednog od tri kandidata za VDT-a, TVCG danas nije uspjela da sazna, kao ni iz građanskog pokreta URA. Bošnjaci su spremni za dogovor.

“Ukoliko dođe do dogovora mi smo spremni da podržimo određenog kandidata prilikom glasanja”, kazao je Omeragić.

Osim Mugoševe i Markovića kandidatkinja za mjesto predsjednika Vrhovnog državnog tužioca je i dosadašnja vršiteljka dužnosti Maja Jovanović, koja u prvom krugu glasanja krajem decembra nije dobila potrebnu podršku u parlamentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније