Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Darko Bulatović, TVCG ]

21. 12. 2023. 19:56 >> 19:56
1
Čitaj mi:

IVANOVIĆ-GRLIĆ RADMAN

Otvoreni da dogovorom zatvaraju sporna pitanja između Crne Gore i Hrvatske

Pitanje odštete bivšim hrvatskim logorašima iz Morinja, granica na moru i vraćanje školskog broda "Jadran" neke su od tema o kojima su u Zagrebu razgovarali ministi vanjski poslova Crne Gore i Hrvatske, Filip Ivanović i Gordan Grlić-Radman. Poruka nakon sastanka je da su odnosi između dvije države veoma dobri, te da u tom kontekstu treba i rješavati sva otvorena pitanja.

Crna Gora i Hrvatska imaju više otvorenih pitanja, ali su i više nego otvoreni da ih dogovorom zatvaraju, uvjeravaju ministri dviju država Filip Ivanović i Gordan Grlić Radman. Ona koja posebno tište hrvatsku stranu su pitanja odštete bivšim logorašima iz Morinja i vraćanje školskog broda Jadaran. Grlić Radman ne preskače priliku da pomene kako je Jadran u Tivat iz Splita stigao zbog remonta još 1991. godine i tu do danas ostao.

"Dakle, mi očekujemo taj povratak ako gest i simobiliku uvažavanja zapravo imovine koja je bila Hrvatska", kazao je Grlić Radman.

Ruka saradnje danas je pružena, ali u svakom sporu postoje i argumneti one druge strane, smatra Ivanović. Ipak, vjeruje da se kroz dijalog može riješiti svako otvoreno pitanje.

"Da ih rješavamo kroz direktnu prijateljsku komunikaciju na bilateralnom nivou koja naravno može biti na političkom nivou, ali može biti i na ekspertsko –tehničkom, kroz komisije", istakao je crnogorski ministar.

No, ono oko čega nema spora je neupitna podrša Hrvatske Crnoj Gori na evropskom putu.

"Ponovio sam da će Hrvatska nastaviti pružati političku, ali i stručnu i tehničku pomoć Crnoj Gori na njenom evropskom putu. Hrvatska ima iskustvo, ima ekspertizu, centar izvrsnosti i prema tome Hrvatska stoji na raspolganju", poručio je Grlić Radman.

"Vaši dosadašnji upsjesi inspiracija su za zahtjevne reformske procese koji su pred nama. Nova, 44. Vlada Crne Gore ima veoma ambicioznu angedu na planu ispunjavanja obaveza iz pregovaračkog procesa. U tome smatramo veoma značajnom političku, ali i ekspertsku podršku republike Hrvatske", odgovorio je Ivanović.

Posjeta Zgarebu bila je Ivanovićeva prva zvanična posjeta nekoj zemlji od njegovog stupanja na funkciju u 44. Vladi Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније