Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М.

13. 10. 2023. 19:31 >> 20:27
1

MILATOVIĆ SA AMERIČKIM SENATORIMA

"Crna Gora posebno zainteresovana za jačanje ekonomskih odnosa sa SAD"

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović organizovao je radni ručak za delegaciju Sjedinjenih Američkih Država, predvođenu senatorkom Džin Šahin koja predsjedava Pododborom za Evropu u Odboru za vanjskopolitičke odnose američkog Senata i senatorom Piterom Velčom. Konstatujući da su rezultati prošlih izbora pokazali jasnu želju više od 80% stanovnika Crne Gore za priključenje EU, senatori su naglasili važnost formiranja vladajuće koalicije čiji članovi podržavaju temeljne evroatlantske vrijednosti.

Kako je saopšteno iz Milatovićevog kabineta, u fokusu razgovora bilo je jačanje bilateralnih odnosa dvije države ali i regionalne teme sa posebnim fokusom na aspekt bezbjednosti i ekonomije.

“Pozdravljamo ponovno pokretanje prijedloga Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana od strane senatorke Šahin, čiji je cilj promocija saradnje među zemljama Zapadnog Balkana kao i njihova saradnja sa SAD-om. To je potvrda da su Sjedinjene Države suštinski posvećene Crnoj Gori i državama regiona”, kazao je Milatović.

On je zahvalio na pomoći koju SAD pružaju u kontinuitetu Crnoj Gori, kako u oblasti šireg spoljnopolitičkog djelovanja, tako i reformama i jačanju kapaciteta crnogorskih institucija u domenu pravosuđa, bezbjednosti i odbrane.

“Cijenimo napore koje američki partneri preduzimaju u koordinaciji sa Evropskom unijom kako bi doprinijeli rješavanju otvorenih pitanja u regionu i nadamo se postizanju konstruktivnih rješenja. U tom smislu Crna Gora dijeli jednake ciljeve odnosno zalaže se za dobre regionalne odnose, kao i prosperitet i stabilnost cjelokupnog Balkana” saopštio je Milatović.

On je izrazio zadovoljstvo nedavnim susretom sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i iskazao očekivanje da će se njegova posjeta Americi realizovati u narednom periodu.

Američki senatori ponovili su da SAD podržavaju Crnu Goru na putu daljih reformi i da ostaju strateški partneri našoj zemlji u okviru NATO saveza. Konstatujući da su rezultati prošlih izbora pokazali jasnu želju više od 80% stanovnika Crne Gore za priključenje EU, senatori su naglasili važnost formiranja vladajuće koalicije čiji članovi podržavaju temeljne evroatlantske vrijednosti.

U odnosu na napore koje senatorka Šahin preduzima u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, Milatović je podsjetio na potpunu usaglašenost Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU u tom kontekstu, i kazao da je država još jednom potvrdila odlučnost i kontinuitet u pružanju podrške Ukrajini pridruživanjem Zajedničkoj deklaraciji G7 ali i njegovom preporukom da Crna Gora podrži Formulu za mir predsjednika Volodimira Zelenskog.

Milatović je kazao da je Crna Gora posebno zainteresovana za jačanje ekonomskih odnosa sa SAD-om kroz dodatno privlačenje američkih investicija u oblastima energetike, turizma, poljoprivrede, infrastrukture i IT sektora.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније