Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

03. 10. 2023. 09:09 >> 09:29

DPS PRIJESTONICE

“Crnogorska kulturna baština devastirana i omalovažavana”

Crnogorska kulturna baština devastirana je i omalovažavana nerazumnim i primitivnim postupcima instruiranih pojedinaca i zlonamjernih klerikalnih kolektiva, poručeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Kako navode u saopštenju najsnažniji udar sa nesagledivim posljedicama bio je demonstriran potpisivanjem tzv. "Temeljnog ugovora".

“Kojom su GP URA i njihov lider Dritan Abazović te ostali sljedbenici zločinačke politike Dimitrija Ljotića, Nikolaja Velimirovića i Draže Mihajlovića, kompletnu crnogorsku kulturno-istorijsku baštinu i groblja stavili na raspolaganje Crkve Srbije, čiji je centar u Beogradu. Radi se o aktu, koji je smišljeni napad na crnogorski nacionalni identitet, jer je autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva dugo bila jedan od najvažnijijih konstitutivnih elemenata crnogorskog identiteta”, piše u saopštenju.

Drugi stub crnogorskog nacionalnog identiteta, poručuju iz DPS-a je crnogorski jezik.

“Uzimajući u obzir aktuelne pokušaje diskriminacije nacionalnih Crnogoraca i oslanjajući se na Ustav nezavisne, suverene, međunarodno priznate države Crne Gore, Skupština Prijestonice Cetinje na osnovu člana 72, stav 1, alineja 2 Statuta Prijestonice Cetinje, na sjednici održanoj ove godine donosi rezolucije podrške i zaštite Fakulteta za crnogorski jezik i književnost kojom dajemo punu podršku FCJK te istovremeno: S gnušanjem osuđujemo svojevrsni politički pamflet ostrašćenoga urednika Srdana Kosovića, koji je perfidni smišljen i plasiran na medijskoj platformi Vijesti; Snažno se protivimo monstruoznom naumu, da se ohrabre oni koji mrze i koji žele gašenje FCJK te da se kod onih koji bi ga branili izazove sumnja”, poručuju iz DPS-a.

Kažu da nepokolebljivo izražavaju spremnost za institucionalnu i vaninstitucionalnu odbranu prava na crnogorski jezik, prava polaznika i zapošljenih na tome fakultetu, shvatajući da je ovo uvertira za nastavak sistemskoga, anticrnogorskoga djelovanja te pokušaja zatvaranja FCJK.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније