Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Т.Г./А.Б.

30. 08. 2023. 19:41 >> 20:56
34

"ODBRANA IZBORNE VOLjE"

Auto-kolone u više gradova, protive se formiranju nove vlade

U Crnoj Gori večeras su održane protestne auto-kolone, kojima su učesnici željeli da izraze neslaganje povodom formiranja nove Vlade. Predstavnik organizatora auto-kolona Ivan Milić kazao je da učesnici protesta pozivaju političare da se vrate pobjedi od 30. avgusta koja je, kako je naveo, preporodila Crnu Goru.

Predstavnik okupljenih građana u Nikšiću Radivoje Mišković kazao je da protestom žele da iskažu nezadovoljstvi povodom načina na koji se formira nova vlada.

"Zahtijevamo da se ispuni volja građana iskazana na izborima koja je jasno kazala da ne želi ni DPS ni njegove satelite u novoj vladi. Od rukovodstva PES-a koja je inače nastala iz vlade koju smo dominantno mi podržali 30. avgusta 2020. godine zahtijevamo da prekinu političke negzibicije i pregovore sa onima koji su i na predsjedničkim izborima bili protiv kandidata PES-a i kupovali glasove i davali podršku Milu Đukanoviću", kazao je Mišković ispred kancelarija Pokreta Evropa sad u Nikšiću.

Naveo je da smatra da je srpski narod u Crnoj Gori zaslužio da ima predstavnika u izvršnoj vlasti.

"Smatramo da je Crnoj Gori potrebna stabilna vlada, ali vlada bez satelita DPS-a. Sa manjinama svakako ali ne sa onima koji su držali vreću 30 godina Milu Đukanoviću", kazao je Mišković.

Kazao je da se nadaju da će PES ozbiljno razmotriti njihove zahtjeve i vratiti se na početak.

"Tražimo samo pravdu", naveo je Mišković.

Kako javlja dopisnik RTCG iz Nikšića, saobraćaj u ovom gradu je bio blokiran na 20 minuta i to na kružnom toku. 

Nekoliko policijskih službenika je ispred kancelarije Opštinskog odbora Pokreta Evropa sad, gdje su se učesnici auto-kolona upravo i okupili. 

"Pozivamo da se vrate onoj velikoj pobjedi od 30. avgusta koja je preporodila Crnu Goru. Bićemo ovdje do kraja i nećemo odustati", kazao je predstavnik okupljenih građana u Podgorici Ivan Milić. 


U Tivtu učesnici su se okupili na trajektnom prelazu Lepetane. Za sada saobraćaj nije u prekidu, iako se ukrcaj i iskrcaj odvijaju otežano.

U Pljevljima je, kako javlja dopisnik RTCG, kolona stala u ulici Kralja Petra između zgrade Opštine i Skupštine opštine. Saobraćaj je ubrzo pušten. 

Policija na licu mesta razgovarala sa učesnicima i upozorila ih da su u prekršaju, jer skup nije najavljen te da moraju propustiti eventualna vozila hitne pomoći i drugih službi (vojska, policija)

Protest se organizuje, kako su kazali organizatori putem društvenih mreža, zbog neslaganja povodom formiranja 44. vlade kao i nezadovoljstva što koalicija "Za budućnost Crne Gore" neće biti dio vladajuće većine i što se u vladu uvode partije koje su nekad sarađivale sa Milom Đukanovićem.

Na Vajberu je formirana grupa "Odbrana izborne volje" gdje pojedini članovi grupe predlažu proteste jer smatraju da su prevareni i na ovim izborima.

Povodom najavljenih auto-kolona oglasili su se iz Uprave policije. 

"Povodom objava na društvenim mrežama, a koje prenose pojedini mediji, da će doći do neprijavljenih javnih okupljanja – autokolona u gradovima Crne Gore, obavještavamo Vas da će službenici Uprave policije, shodno članu 93 Zakona o unutrašnjim poslovima, snimati sva neprijavljenja javna okupljanja prije, tokom i po završetku ovih okupljanja", navode u saopštenju. 

Poslanik NSD-a i koalicije Za budućnost Crne Gore Jovan Jole Vučurović čestitao je, kako je kazao, hrabrim građanima koji su se sami organizovali da brane svoj glas i koji pokazuju veliku odgovornost.

“Katastrofalno je i neodgovorno ponašanje Milojka Spajića. Njegova spremnost da na mjesta odlučivanja vrati organizovani kriminal, Mila Đukanovića i ostale koji su uništavali Crnu Goru, i koji su htjeli da otimaju svetinje SPC, izazvalo je veliko ogorčenje naroda. 30. avgusta 2020. godina, kao i na posljednjim predsjedničkim izborima jasno se ocrtala većina koja treba da bude okosnica nove vlade i Spajić to mora da ima u vidu, a ne da njim upravljaju sujeta i netrpeljivost”, zaključio je Vučurović.

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније